Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Nattura, tο νέο single της Bjork


Náttúra λέγεται το τελευταίο single της Bjork που κυκλοφόρησε διεθνώς χτες, ενώ είχε κυκλοφορήσει στην Ισλανδία και τα iTunes από την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι το πρώτο σόλο single της Bjork εξολοκλήρου στα ισλανδικά, όσο κι αν αυτό ακούγεται περίεργο. Στα φωνητικά έχει συμβάλει και ο Thom Yorke των Radiohead, αν και έμμεσα, με αρχεία που μοιράστηκε με τη Bjork, παρά με ειδική ηχογράφηση για το single της.

Το εξώφυλλο του single Náttúra

Το θέμα του τραγουδιού είναι όπως φαίνεται και από τον τίτλο η φύση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για συμμετοχή της Bjork σε μια καμπάνια ενάντια στα χυτήρια αλουμινίου στην Ισλανδία και τη σχεδιαζόμενη επέκταση τους και έρχεται σε συνέχεια της μεγάλης οικολογικής συναυλίας με τον τίτλο Náttúra επίσης που έγινε τον Ιούνιο στο Ρέικιαβικ με τη συμμετοχή 30.000 ανθρώπων ή περίπου του 10% του πληθυσμού της χώρας. Παρόλο που είναι εύκολο να βρει κανείς το τραγούδι, μπορεί κανείς να το αγοράσει ή να δωρήσει χρήματα στο nattura.info, καθώς όλα τα έσοδα πηγαίνουν για την ομώνυμη καμπάνια.

Με αφορμή αυτό το βίντεο, πρέπει να παραδεχτώ ότι, πέρα από τη μουσική, εμένα μου αρέσουν πολύ και τα "βιντεοκλίπ" της Bjork.

10 σχόλια:

Panos είπε...

Αν και δεν ξετρελαίνομαι με τη Μπγιόρκ, είναι αβανγκάρντ. Ένα βίντεο που κάνω χάζι συχνά στο YouTube, είναι το "Triumph of a Heart". Μιλάμε για εντελώς ανισόρροπο βίντεο! Μου αρέσει πολύ.

Ανώνυμος είπε...

η μπγιορκ στον τελευταιο δισκο βρισκω πως επαναλλαμβανεται αλλα την αισθητική της την θεωρω αποκαλυπτικη το λιγοτερο!σιγουρα 8α ξερεις περισσοτερα για αυτους τους ευφανταστους πραγωγους των κλιπς να μας πεις

@libero, ωραιο το επιθετο ανισορροπο, δε νομιζω οτι θα την πειραζε κα8ολοθ την καλλiτεχνιδα τετοιος χαρακτηρισμος!

thanasis manavis είπε...

Yeia sou Michali.
Euxaristo gia to Contact...

To blog mou tha synexisei na milaei Islandika...
Tha anakalypso autin tin magiki xora kai to blog mou tha einai to mikro mou imerologio..

na'sai kala.

thanos (the.)

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
μόλις έκλεισα για Ισλανδία τα Χριστούγεννα! Τη ζαχάρωνα 2-3 χρόνια, αλλά τώρα είναι επιτέλους φτηνά! Και πάνω στην αναζήτηση έπεσα εδώ! Το κατάλληλο blog στην κατάλληλη ώρα....

Michalis είπε...

@libero
Πράγματι, πολύ αλλόκοτο το "Triumph of a Heart", σίγουρα από τα πιο αλλόκοτα της Bjork

@mondouble
Ναι, υπάρχει η κριτική περί επανάληψης, αλλά εγώ νομίζω ότι σε κάθε άλμπουμ βάζει καινούργια στοιχεία, κάτι όχι και τόσο εύκολο μιας και κι αρκετά χρόνια έχει πίσω της και ο πειρασμός της φόρμουλας και της συνταγής είναι μεγάλος και ως ένα βαθμό λογικός, αλλά και με δεδομένο ότι, κατά κάποιο τρόπο, είναι ένα είδος μόνη της. Τα βιντεοκλίπ της έχουν πολύ ψωμί, γιατί πραγματικά είναι άγνωστα σε σχέση με το πόσο γνωστή είναι η Bjork και η μουσική της.

@athanasios manavis
Thano, αυτοί που -δικαιολογημένα- είχαν εκπλαγεί που υπήρχε 1 (ολογράφως: ένα) μπλογκ για την Ισλανδία στα ελληνικά, δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν τώρα που υπάρχουν 2 (ολογράφως: ΔΥΟ) μπλογκ για την Ισλανδία στα ελληνικά. Περιμένουμε δύο λόγια και για σένα και τις σκέψεις σου σε κάποιο ποστ στο μπλογκ σου.

@ανώνυμε
Ζηλεύω, αλλά είναι μεγάλη ευκαιρία όπως έχουμε πει πολλές φορές. Αν δε σου κάνει κόπο, θα μπορούσες να γράψεις δύο λόγια (σε comment ή με email) για το τι έκλεισες ακριβώς (πακέτο από πρακτορείο; τα κανόνισες μόνος σου; τι πτήση; μέρες και τιμές; πρόγραμμα;), ειδικά αν βρήκες φτηνότερα κάποια πράγματα, πιο οικονομικά. Θέλω να παρουσιάσω τι πακέτα υπάρχουν για τα χριστούγεννα, οπότε ένας λόγος που με ενδιαφέρει παραπάνω.

Panos είπε...

@ ανώνυμε:
συγχαρητήρια για την επιλογή σου! Αν προγραμματίζεις να μείνεις εκτός Ρέικιαβικ, έχε υπ' όψη σου πως το χειμώνα τις μετακινήσεις τις καθορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό ο καιρός. Με άλλα λόγια, φρόντισε να παραμείνεις στα μεγάλα αστικά κέντρα (Ρέικιαβικ, περίχωρα, Άκουρευρι), έτσι μειώνεις την πιθανότητα να κολλήσεις κάπου στην επαρχία και να χάσεις καμιά πτήση επιστροφής. Το Ρέυκιαβικ έχει θαλπωρή το χειμώνα. Την τελευταία φορά που πήγα, κυκλοφορούσε ο οδηγός "what 's on in Reykjavik" με όλα τα πολιτιστικά νέα, επίσης και σε μορφή pdf στο διαδίκτυο. Προετοιμάσε λίγο πιο πριν τι θα επισκεφθείς γιατί οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και ακριβές το χειμώνα, ακόμα και μέσα στην πόλη, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, αλλά ακόμα και με αυτό μπορεί να τραβήξεις κάτι ξεγυρισμένα μποτιλιαρίσματα.
Το φως είναι λιγοστό και είναι καθοριστικός παράγοντας για τις δραστηριότητες.
Το ότι οι τιμές έχουν πέσει είναι αλήθεια, αλλά, κακά τα ψέματα, μην περιμένεις να τις βρεις όπως στην Ελλάδα, ούτε καν όπως στην Ιταλία. Οι τιμές παραμένουν σε σκανδιναβικά επίπεδα, απλά δεν επικρατεί αυτή η παράνοια των προηγούμενων ετών.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τις δυσκολίες, θα σου αφήσει μια πολύ ξεχωριστή ανάμνηση!

Panos είπε...

Μιχάλη, ρίξε μια ματιά σ' αυτό:
http://www.google.com/blogger_dmca.html
Είναι κάποιες πληροφορίες νομικής φύσεως, οι οποίες όμως λειτουργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εδρεύει ο διακομιστής.
@mondouble: ο παραγωγός του βίντεο είναι ο Spike Jonze και φτιάχνει αρκετά πρωτοποριακά βίντεο, νομίζω κάποια σχέση είχε με τη σκηνοθέτη Σοφία Κόπολλα.

Ανώνυμος είπε...

@michali,η συνταγη της μπγιορκ που με τρελαινει ειναι εκεινη της φωνης που κοβεται ή που παγωνει (μιας και μιλαμε για χειμωνα στην ισλανδια)
@libero, ευχαριστω για την πληροφορια!
@anonyme, http://kvikmyndir.is/KvikmyndirMovie/entry/movieid/2401

λες να βρεθεις σε τοσα χιονια οπως ο νόι αλμπινόι? καλα να περασεις, τυχερε!

Michalis είπε...

@libero
Για το θέμα του cλopyright του βίντεο, ναι υπάρχει πιθανόν θέμα, κυρίως να το σβήσουν κάποια στιγμή. Έτσι γίνεται με πολλά μουσικά βίντεο και ξανανεβαίνουν κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Για το ταξίδι στην Ισλανδία, έκλεισα εισιτήρια μόνος μου. Αναχώρηση 22/12, επιστροφή 2/1. Αθήνα-Λονδίνο με Aegean και Λονδίνο-Ρέικγιαβικ με Iceland Express. Το κόστος για τα αεροπορικά είναι 660€ / άτομο.
Οι τιμές για τα ξενοδοχεία υπολογίζονται σε ισλανδικές κορόνες, οπότε με την τρέχουσα ισοτιμία είναι πλέον πολύ φθηνότερα. Βέβαια φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα και ήδη πολλά δεν έχουν πλέον δωμάτια.