Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Ένα petition αλληλεγγύης για την κρίση στην Ισλανδία


Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα που ξεκίνησε από Ισλανδούς που έχουν ζήσει και σπουδάσει στη Βρετανία για το πώς παρουσιάζονται οι Ισλανδοί κυρίως στη Βρετανία αλλά και γενικότερα με την κρίση που έχει ξεσπάσει. Το ζήτημα έχει προκύψει ειδικά στη Βρετανία όταν ο Γκόρντον Μπραουν χρησιμοποίησε τον αντιτρομοκρατικό νόμο για να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki που δραστηριοποιείται στη Βρετανία μετά τη χρεοκοπία της θυγατρικής της Icesave και την πιθανότητα το ισλανδικό κράτος να μην καλύψει το ποσό των 20,000 ευρώ που εγγυάται για κάθε καταθέτη. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος δεν προβλέπει κάτι για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά μόνο για το πάγωμα χρημάτων τρομοκρατικών οργανώσεων. Εδώ έγινε "ελαστική" ερμηνεία του. Η βρετανική κυβέρνηση δε θεωρεί βέβαια ότι οι Ισλανδοί ή η συγκεκριμένη ισλανδική τράπεζα είναι τρομοκράτες, αλλά η χρήση αυτού του νόμου έχει προκαλέσει κατακραυγή και έχει συμβάλει να αντιμετωπίζουν οι Ισλανδοί στο εξωτερικό υποτιμητικές και επιθετικές συμπεριφορές σα να έφταιγαν όλοι για το τι έκαναν οι τράπεζες.

Μπορείτε να δείτε και να υπογράψετε το petition στο Icelanders are NOT terrotists Είναι πολύ ωραίες και ευρηματικές οι φωτογραφίες που έχουν βγάλει αρκετοί Ισλανδοί. Μέσα σε δύο μέρες πάνω από 40,000 άτομα έχουν υπογράψει, κυρίως Ισλανδοί, αλλά και Βρετανοί και άλλοι σε ένδειξη αλληλεγγύης. Οπότε όποιος θέλει μπορεί να υπογράψει.

Το κείμενο δεν είναι απαραίτητα αυτό που θα ήθελα, από πλευράς επιχειρηματολογίας. Δε γίνεται τόσο καλά φανερή η διάκριση ανάμεσα στις μεγάλες ευθύνες των Ισλανδών τραπεζιτών και της ισλανδικής κυβέρνησης και τους Ισλανδούς πολίτες που δεν ευθύνονται. Θα μπορούσε να επιμείνει και στο πόσο εύκολο είναι οι διάφοροι "αντιτρομοκρατικοί" νόμοι και οι υπερεξουσίες που δίνουν να χρησιμοποιηθούν για εντελώς άσχετους σκοπούς. Η αναφορά στο ΝΑΤΟ, από την άλλη, και η συμμετοχή της Ισλανδίας δεν είναι και πολύ τιμητική για την Ισλανδία καθώς η χώρα στήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ κ.ά.

Τέλος πάντων, θα ήθελαν να δω τι λέτε και εσείς. Εγώ, πάντως, "μετά ωρίμου σκέψεως" και παρά τις επιφυλάξεις αποφάσισα να υπογράψω, έτσι, ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: