Νέα μεγάλη διαδήλωση έγινε το Σάββατο στο Ρέικιαβικ για τρίτη συνεχή εβδομάδα με κεντρικό σύνθημα "Ας σπάσουμε τη φωνή των ηγετών". Η συμμετοχή ήταν της τάξης των 2.000 διαδηλωτών (αντίστοιχο με 75.000 διαδηλωτές στην Αθήνα) και αυτή τη φορά έγιναν διαδηλώσεις και στο βορρά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισλανδίας, το Άκουρεϊρι (Akureyri, πληθυσμός 17.300) και στα ανατολικά στο πολύ μικρό αλλά με σημαντικό λιμάνι Σέιδισφγερδουρ (Seyðisfjöður, πληθυσμός 800). Η σημαντικότερη όμως εξέλιξη είναι στους πολιτικούς στόχους των διαδηλώσεων. Κύριος στόχος αυτήν τη φορά ήταν ο πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, από το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας, με τη φωτογραφία του να βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα στη διαδήλωση και τη διαδήλωση να καταλήγει στην έδρα της κυβέρνησης, ενώ την προηγούμενη φορά είχε μείνει στην πλατεία μπροστά στο κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την παραίτησή του μαζι με το παλαιότερο αίτημα της παραίτησης του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας Ντέβιντ Όντσον, πρώην πρωθυπουργού και αρχιτέκτονα του "ισλανδικού θαύματος", επίσης του Κόμματος Ανεξαρτησίας.
Στη διαδήλωση αυτή τέθηκε από διαδηλωτές και το θέμα της άμεσης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενισχυθεί η υποστήριξη των Ισλανδών στην ΕΕ ως ομπρέλα προστασίας από την οικονομική κρίση, κυρίως στο νομισματικό τομέα, αφού η ισλανδική κορόνα εξακολουθεί να μην ανταλλάσσεται πρακτικά στις διεθνείς αγορές. Κατά της ένταξης είναι παραδοσιακά το κυβερνών Κόμμα Ανεξαρτησίας, καθώς θέλει τη διατήρηση της αλιείας αποκλειστικά από την ισλανδικό αλιευτικό στόλο σε μια ζώνη 200 μιλίων γύρω από τη χώρα όπως ισχύει ως σήμερα, ως αποτέλεσμα των "Πολέμων του Μπακαλιάρου". Πρόσφατα όμως ο Υπουργός Αλιείας, από το ίδιο κόμμα, θερμός πολέμιος της ΕΕ, δήλωσε πως έχει αλλάξει γνώμη. Εναντίον της ένταξης τάσσεται με διαφοροποιημένο σκεπτικό το αριστερό Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 14.3%, που προβάλει σα μοντέλο την περίπτωση της Νορβηγίας.
Στο μέτωπο των επιτακτικά αναγκαίων δανείων που χρειάζεται η χώρα, η ισλανδική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα 2 δισεκατομμύρια δολάρια (1.6 δις ευρώ) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο έχει υπάρξει μια πρώτη συμφωνία που μένει να επικυρωθεί από το ΔΝΤ. Οι όροι που τέθηκαν ήταν η επιβολή λιτότητας, αλλά η ισλανδική κυβέρνηση δηλώνει ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ότι δε θα ιδιωτικοποιήσει το σημαντικό και μεγάλο κρατικό Ταμείο Χρηματοδότησης Κατοικίας. Τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια όμως δεν είναι αρκετά και στόχος είναι να συγκεντρωθούν άλλα 4, πιθανό από τις σκανδιναβικές χώρες και την Ιαπωνία. Οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχουν παγώσει, αν και η επιτυχία τους είχε προεξοφληθεί και είχε πυροδοτήσει τη γεωπολιτική φαντασία σε διεθνές επίπεδο.
Βίντεο από τον Ισλανδό μπλόγκερ Dori Sig
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου