Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Όλες οι μεγάλες ισλανδικές τράπεζες υπό κυβερνητικό έλεγχο


Τα μοντέρνας αρχιτεκτονικής κεντρικά γραφεία της Kaupthing στο Ρέικιαβικ

Μετά την Glitnir και την Landsbanki, και η Kaupthing, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ισλανδία πέρασε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Έτσι, μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες από τότε που ξεκίνησε η κρίση, όλες οι μεγάλες ισλανδικές τράπεζες διοικούνται πια από την κυβέρνηση. Η Landsbanki και η Kaupthing, όμως, δεν εθνικοποιήθηκαν, η κυβέρνηση δεν έβαλε λεφτά, απλά χρησιμοποίησε τις διευρυμένες οικονομικές εξουσίες που της δόθηκαν με νόμο τη Δευτέρα, αλλά και στη Glitnir ακυρώθηκε η απόφαση για ένεση κεφαλαίου με το 75% των μετοχών στα χέρια της κυβέρνησης και απλά πέρασε στον έλεγχο της κυβέρνησης με βάση τον ίδιο νόμο. Η ισλανδική κυβέρνηση επενέβη στην Kaupthing όταν η βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε τη διοίκηση των βρετανικών δραστηριοτήτων της τράπεζας και πούλησε την ιντερνετική τράπεζα Kaupthing Edge στην ING Direct, του ολλανδικού ομίλου Internationale Nederlande, ο οποίος αγόρασε και τη Heritable Bank από τις βρετανικές δραστηριότητες της Landsbanki.

H Glitnir και η Landsbanki σταμάτησαν να εξυπηρετούν τα χρέη τους, αν και δεν έχουν κηρύξει χρεοκοπία. Η Νορβηγία χορήγησε δάνειο 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην τοπική θυγατρική της Glitnir. Η κυβέρνηση δημιούργησε μια νέα τράπεζα, τη Nýi (Νέα) Landsbanki, και της μεταβίβασε όλη την περιουσία της Landsbanki εντός της χώρας. 500 υπάλληλοι θα απολυθούν από τη Landsbanki.

Υποκατάστημα της Landsbanki στο Ρέικιαβικ

Τι γίνεται όμως με τη Landsbanki εκτός Ισλανδίας; Η θυγατρική της ιντερνετική τράπεζα στη Βρετανία, Icesave, χρεοκόπησε και μάλιστα η ισλανδική κυβέρνηση είπε ότι δε θα καλύψει τους καταθέτες ως το ποσό των 20.000 ευρώ όπως υποχρεούται, αλλά θα ...συζητήσει το θέμα με τη βρετανική κυβέρνηση και θα δώσει χρήματα αργότερα από τα κεφάλαια της Landsbanki. Αυτό οδήγησε σε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς η Βρετανία δήλωσε ότι θα μηνύσει την Ισλανδία και προχώρησε σε πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας χρησιμοποιώντας εξουσίες που τις παρέχονται από τον αντιτρομοκρατικό νόμο! Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έφτασε να απειλήσει ότι θα παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των ισλανδικών επιχειρήσεων στη χώρα του. Οι ισλανδικές τράπεζες και οι Ισλανδοί επιχειρηματίες είναι ιδιαίτερα δραστήριοι στη Βρετανία. Έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλες αλυσίδες λιανικών πωλήσεων, χρηματοδοτούν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και πολλοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι δημόσιοι φορείς έχουν καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών σε ισλανδικές τράπεζες, ενώ και η ποδοσφαιρική ομάδα West Ham είναι ισλανδικής ιδιοκτησίας.

Το χρηματιστήριο στο Ρέικιαβικ έκλεισε για δύο μέρες και θα ξανανοίξει τη Δευτέρα. Πέρα από το δάνειο 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία, η Ισλανδία ζητάει επίσης χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα, η προσπάθεια κλειδώματος της κορόνας εγκαταλείφτηκε, καθώς, ενώ ο στόχος της Κεντρικής Τράπεζας ήταν οι 131 κορόνες για 1 ευρώ στην αγορά η τιμή ήταν πάνω από 200 και έφτασε μάλιστα μέχρι και τις 350 κορόνες για 1 ευρώ.

Το ζήτημα είναι αν βρισκόμαστε στην κορύφωσης της κρίσης για τις ισλανδικές τράπεζες και την Ισλανδία γενικότερα ή αν θα υπάρξουν και χειρότερα. Κάποιες δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, αν δεν περάσουν στον έλεγχο των τοπικών κυβερνήσεων επειδή δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήδη πουλιούνται και αυτό μάλλον θα συνεχιστεί. Για την κορόνα δεν φαίνεται να υπάρχει μια ορατή λύση και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με τον πληθωρισμό. Πολλοί Ισλανδοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί; Να χρεοκοπήσει και το ίδιο το κράτος μην μπορώντας να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις των ισλανδικών τραπεζών στο εξωτερικό ή μη μπορώντας να διασφαλίσει περισσότερα δάνεια πέρα από το ρωσικό των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πού είναι το τέλος κανείς δεν ξέρει.

Για περισσότερες, συγκεντρωμένες πληροφορίες δείτε και το άρθρο της Wikipedia 2008 Icelandic financial crisis που ανανεώνεται διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: