Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

Ο Φλόκι το Κοράκι και η οικονομική κρίση στην Ισλανδία



Ο Φλόκι το Κοράκι, γιος του Βίλγκερνταρ (ισλανδικά: Hrafna-Flóki, Flóki Vilgerðarson) από τη Νορβηγία, που έζησε τον 10ο αιώνα, ήταν ο πρώτος εξερευνητής της Ισλανδίας που προσέγγισε ηθελημένα το νησί με σκοπό να εγκατασταθεί. Παρόλο που δεν τα κατάφερε τελικά για περισσότερο από ένα χειμώνα, έμεινε γνωστός στην ιστορία της αποίκισης του νησιού από τους Βίκινγκς, όπως καταγράφεται στο Landnámabók, το "Βιβλίο των Αποικισμών", για δύο πράγματα. Το ένα είναι ότι έδωσε στο νησί το όνομα που έχει ως σήμερα, Ísland, "νησί των πάγων" (πρβ. αγγλικά Ice-land). Το άλλο είναι ότι προσπάθησε να βρει το δρόμο του για το νησί χρησιμοποιώντας τα τρία κοράκια του. Τα άφησε ελεύθερα να πετάξουν. Το ένα στράφηκε πίσω στο λιμάνι. Το δεύτερο γύρισε στο πλοίο. Το τρίτο όμως πέταξε προς τον ωκεανό και το νησί που θα γινόταν γνωστό ως Ισλανδία. Αυτό το κοράκι ακολούθησε ο Φλόκι και εγκαταστάθηκε στα δυτικά του νησιού. Από αυτή τη "μέθοδο" ναυσιπλοΐας πήρε κι ο ίδιος την προσωνυμία "το κοράκι".

Η ιστορία, παρόλο που αναφέρεται στους πολυθεϊστές Βίκινγκς, καταγράφτηκε από τον Ισλανδό χριστιανό χρονικογράφο του 12ου αιώνα Άρι Θόργκιλσον τον Σοφό. Και πράγματι θυμίζει έντονα την ιστορία του Νώε που έστειλε ένα κοράκι και δύο περιστέρια για να βρει γη μετά τον κατακλυσμό.

Η ιστορία αυτή και η εικόνα (από ισλανδικό γραμματόσημο για τη σκανδιναβική έκθεση γραμματοσήμων Nordia του 2003 στο Ρέικιαβικ) μπορούν ίσως να λειτουργήσουν ως σύμβολο για τη σημερινή κατάσταση της Ισλανδίας, που βγαίνει από έναν κατακλυσμό και αναζητεί τη ρότα της, όχι μόνο στέλνοντας αξιωματούχους σε Ανατολή και Δύση για να εξασφαλίσουν δάνεια, αλλά και ψάχνοντας ποιο κοινωνικό μοντέλο θα διαδεχτεί την "ελεύθερη" αγορά των ιδιωτικών τραπεζών χωρίς κανένα κοινωνικό και κυβερνητικό έλεγχο.

6 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Χρήσιμες πληροφορίες για κάτι τόσο μακρινό και εξωτικό!
Κάτι που μπήκε ξανά στη ζωή μας λόγω της οικονομικής κρίσης...

Michalis είπε...

Χαίρομαι που σου φαίνονται ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Μακριά και κοντά, εξωτικά αλλά στην Ευρώπη, όπως θέλω να πιστεύω για την Ισλανδία

phd είπε...

Εγώ πάλι βρήκα όμορφο τον παραλληλισμό που έκανες.

Ανώνυμος είπε...

-ευστοχοτατος παραλληλισμός (για να δουμε τι 8α τους φερουν?
ουπς...μια ερωτηση γιατι σε θεωρω REFERENCE πια , ειχα διαβασει καποτε για μια μεθοδο αποικισμου και τα αγγλικα(-ουλια) μου επετρεψαν να καταλαβω οτι πεταξαν ξυλα, Pillar(ή κατι τετοιο εαν θυμαμαι καλα ) και οπου εκεινα εφτασαν εκεινοι εγκατασταθηκαν...εξου και ονομασαν την πολη reykjavik επειδη απο μακρια ηταν ο κολπος που καπνιζε(αχνιζε).. ειναι αλλη εκδοχη΄απλα ή προεκιται για αλλον κυριο?
την καλημερα μου

Michalis είπε...

Πρόκειται για άλλο κύριο, τον Ινγκόλοφουρ Άναρσον, που πέταξε τους ξύλινους στυλοβάτες (pillars) του θρόνου του για να βρει που θα εγκατασταθεί. Ο Ινγκόλφουρ είναι και ο πρώτος αποικιστής που κατάφερε το 874 να μείνει, ιδρυτής του ισλανδικού έθνους κλπ, κατά τας γραφάς.

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστω για τη διευκρινηση..τι σου ειπα? ουτε που καταλαβα οτι ηταν τα ποδια απο το θρονο του!!