Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2008

Η υποτιμημένη ισλανδική κορόνα και τα ταξίδια στην Ισλανδία



Κατά βάθος αισθάνεται άσχημα κανείς με τέτοιες σκέψεις. Μια χώρα ολόκληρη βρίσκεται σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, άνθρωποι βλέπουν τις οικονομίες τους να συρρικνώνονται στις περιορισμένες εγγυήσεις που δίνει το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν περιουσιακά στοιχεία που θα οδηγήσουν σε περιορισμούς στις συντάξεις, τράπεζες χρεοκοπούν, άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, χρωστάνε πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι ως χτες λόγω των δανείων σε ξένο νόμισμα. Και εμείς σκεφτόμαστε πώς η ραγδαία υποτιμημένη ισλανδική κορόνα κάνει πολύ πιο φτηνό και πολύ πιο πιθανό ένα ταξίδι στην Ισλανδία.

Και δεν το σκεφτόμαστε μόνο εμείς! Το screenshot επάνω είναι από το email που έστειλε το Ισλανδικό Τουριστικό Συμβούλιο, ο ισλανδικός ΕΟΤ, στους Αμερικανούς πελάτες του την Παρασκευή (ολόκληρο το email εδώ). Το μήνυμα είναι σαφές: "Εμείς χάνουμε - εσείς κερδίζετε..." και ακολουθεί μια παρουσίαση γιατί συμφέρει σήμερα πολύ περισσότερο να πας στην Ισλανδία για διακοπές και ψώνια. Και δεν είναι οι μόνοι Ισλανδοί που σκέφτονται έτσι. Η Eygló Svala Arnarsdóttir από το Iceland Review μας προτρέπει ένα reversed shopping spree, να υιοθετήσουμε μια αγαπημένη ως πρόσφατα ισλανδική συνήθεια, ταξιδάκια για ένα παρατεταμένο weekend ακόμα και μόνο για ψώνια σε κάποια ξένη χώρα μερικές ώρες μακριά με το αεροπλάνο όπου όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο φτηνά από την πατρίδα. Μόνο που τώρα αυτή η φτηνή χώρα είναι η Ισλανδία - αν και η προσφορά να πεταχτούμε στο Ρέικιαβικ για ψώνια αφορά μάλλον τους τουρίστες από γειτονικές σχετικά χώρες, που χρειάζεται να πάρεις μόνο ένα αεροπλάνο, τους Σκανδιναβούς, τους Βρετανούς και τους Αμερικάνους.

Πράγματι, πάντως, όσο κι αν αυτό έχει μια θλιβερή διάσταση, όποιος το σκεφτόταν για μια τουριστική εξόρμηση στην Ισλανδία, μπορεί τώρα να ελπίζει. Στον ταξιδιωτικό οδηγό του Lonely Planet που βγήκε το 2007 η Ισλανδία θεωρείται η 2η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο για τον τουρίστα με μόνο την Ιαπωνία να την ξεπερνά. Τα πράγματα όμως στην ισοτιμία της ισλανδικής κορόνας έχουν αλλάξει δραματικά. Τα προηγούμενα Χριστούγεννα, το Δεκέμβρη του 2007 χρειάζονταν γύρω στις 90 κορόνες για 1 ευρώ. Σήμερα, η επίσημη ισοτιμία είναι ανάμεσα σε 130 με 150 κορόνες το 1 ευρώ. Αυτό βέβαια είναι η επίσημη ισοτιμία εντός της χώρας. Την ίδια στιγμή η Visa και η Mastercard υπολόγιζαν με ισοτιμία γύρω στις 200 κορόνες το 1 ευρώ, ενώ την Πέμπτη που προσπαθούσε να κλειδώσει το νόμισμα η κεντρική τράπεζα στις 131 κορόνες οι τράπεζες είχαν φτάσει να ανταλλάσσουν 1 ευρώ μέχρι και με 340 κορόνες (στοιχεία από την Kaupthing και το Bloomberg). Στην πραγματικότητα, έχουν σταματήσει οι αγοραπωλησίες της κορόνας και οι ισλανδικές επιχειρήσεις έχουν δυσκολία να βρουν συνάλλαγμα για να κάνουν εισαγωγές, ακόμα και για τρόφιμα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι παρόλο που σίγουρα μιλάμε για πολύ μεγάλη υποτίμηση κανείς δεν ξέρει την ισοτιμία σήμερα, την ισοτιμία στην οποία θα άλλαζε χρήματα ένας επισκέπτης στην Ισλανδία που τώρα θα προσγειωνόταν στο Ρέικιαβικ ή θα γινόταν η χρέωση στην πιστωτική του κάρτα. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, ο πληθωρισμός, που τρέχει με 20% περίπου και θα μπορούσε να αυξηθεί, που θα μετριάσει κάπως την πτώση των τιμών για ένα επισκέπτη. Πάντως, αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά, φαίνεται ότι η Ισλανδία θα γίνει πολύ πιο προσιτή. Αν πηγαίνατε στην Ισλανδία το καλοκαίρι του 2007, σύμφωνα με τις τιμές του Lonely Planet, θα δίνατε για ένα μάλλον απλό δωμάτιο ξενοδοχείου για 2 άτομα γύρω στις 10.000 κορόνες την ημέρα, δηλαδή με βάση την τότε ισοτιμία γύρω στα 110 ευρώ. Σήμερα, όπως διαπίστωσα μπαίνοντας στο Booking.com και βλέποντας τιμές για το CenterHotel Arnarhvoll στο κέντρο του Ρέικιαβικ η τιμή για 2 άτομα για ένα βράδυ εξακολουθεί να είναι 10.780 κορόνες. Μόνο που με βάση τον μετατροπέα του σάιτ αυτό πια ισούται με 76 ευρώ, με ισοτιμία 1 ευρώ 147 κορόνες. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 30%. Με 38 ευρώ το άτομο η τιμή είναι πιο κάτω από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και σταματάω πριν αρχίσω τις συγκρίσεις με διάφορα ελληνικά νησιά. Και αυτή η μείωση αφορά αναλογικά και το επίσης ακριβό φαγητό σε εστιατόριο, το αλκόολ κλπ Δεν είμαι πάντως σίγουρος ότι αυτή η ισοτιμία θα είναι τελική και δε θα είναι χαμηλότερη.

Έτσι, όσο και αν είναι πραγματικά πρόβλημα να βλέπεις την καταστροφή του άλλου σαν ευκαιρία για εσένα, όποιος ενδιαφερόταν για ένα ταξίδι στη διαβόητη για την ακρίβεια της Ισλανδία το βλέπει πολύ πιο κοντά.

Α, και για να μην το ξεχάσω! Πόσο κάνει ο καφές (ο γαλλικός) σε μια καφετέρια στο Ρέικιαβικ; 280 κορόνες! Πραγματικά πιο φτηνά από την Αθήνα είτε με την παλιά ακριβή είτε με τη νέα φτηνή κορόνα, είτε δηλαδή μιλάμε για 3.1 ευρώ (1 ευρώ = 90 κορόνες) είτε για 1.9 ευρώ (1 ευρώ = 147 κορόνες)! Χμ, μάλλον στην Ελλάδα ο καφές είναι πολύ, πολύ ακριβός τελικά...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

διαβαζοντας και τα σχολια του προηγουμενου ποστ εχω να πω οτι οι τυποι ειναι τερατα ψυχραιμιας! να προσπαθησουν να προσελκυσσουν τουρισμο εκμεταλλευομενοι την κριση τους?
ειναι λιγο μακαβριο και εγω μπηκα στον πειρασμο χ8εσ να τσεκαρω τιμες...

θυμαμαι οτνα εγινε το τσερνομπιλ, ο πολεμος στη γιουγκοσλαβια και το ιρακ που τρεξαμε στα σουπερ μαρκετ για να παρουμε γαλαταμ τυρια κτλ κτλ.Φαναταζεσαι στην Ισλανδια που κανουν τοσες εισαγωγες να επικρατουσε τετοιοσ πανικός? Εχουν αραγε τροφιμα τα σουπερ μαρκετ? πωσ ειναι τα ραφια?
παραφραζοντας το γνωστο επιτοιχιο συνθημα ΄: γιαπης καλος μοναχα νεκρός

υγ : μα ποσες μερες θα μεινεις στο ρευκιαβικ? ;-))

phd είπε...

Την καλησπέρα μου και τα συγχαρητήρια μου για την πρωτοβουλία σου να μας φέρεις πιο κοντά μια πραγματικότητα όχι και τόσο μακριά μας…

Michalis είπε...

@ chezmondouble
Πάντως στο θέμα των τροφίμων διάβασα ότι υπήρξε κάποιος πανικός, με αγορές "για να έχουμε". Φαντάζομαι πανικός, αλλά χωρίς ακρότητες. Πάντως οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν συνάλλαγμα για εισαγωγές και αυτό, θεωρητικά, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να σημαίνει και ελλείψεις τροφίμων. Τα Bonus που ανέφερες σε παλαιότερο σχόλιο (με τις χαρακτηριστικές κίτρινες σακούλες) λεει ότι έχει αποθέματα για 2 βδομάδες. Βρήκα και ένα καλό αρθράκι από το Reuters για το το νόμισμα που το πρόσθεσα και στο αρθρο (αυτό). Εκεί λεει ότι το νόμισμα δεν ανταλλάσσεται στην ουσία, ενώ συνάλλαγμα από ισλανδική τράπεζα παίρνεις μόνο αν έχεις εισιτήριο ότι ταξιδεύεις στο εξωτερικό ή αν κάνεις εισαγωγές φαρμάκων, τροφίμων ή καυσίμων. Υπάρχουν περιορισμοί και στη χρήση πιστωτικών καρτών. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζονται πάνω από 150 κορόνες για ένα ευρώ και θα μιλάμε για μισές τιμές πια. Πρόβλημα στα τρόφιμα κλπ δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να υπάρξει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην πλευρική μπάρα έβαλα και ένα feed από το Reuters με ειδήσεις για την Ισλανδία που νομίζω είναι πολύ χρήσιμο, γιατί το Reuters έχει πολύ καλή και πραγματικά συνεχή ροή ειδήσεων. Είναι στα αγγλικά βέβαια.

Πόσες μέρες θα μείνω δεν ξέρω, αλλά το θέμα είναι ότι αρχίζω να το βλέπω ότι θα πάω. Είναι και ευκαιρία. Πόσο θα κρατήσει πριν ακριβύνει πάλι η Ισλανδία;

@phd
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Πράγματι, αυτό πιστεύω και εγώ από κάθε άποψη, τόσο κοντά και τόσο μακριά.

Ανώνυμος είπε...

για να σε ξεαγχωσω δες http://www.farmholidays.is/ για γυρω στο νησι στο Ρευκιαβικ κοιτα guesthouses sb acc. οπωσ παρατηρησες δεν παιζει πολυ το ξενοδοχειο (απευθυνονται στους γιαπηδες του σ/κ). Kαι οι δυο φορμουλες (στις πιο αυθεντικες εκδοχές τους) ιδιως η πρωτη χρησιμοποιουνται παρα πολυ απο τους ντοπιους και αυτο ειναι κατι που σε κανει να νοιωθεις ανετα σα τουριστας.(βεβαια ο τουριστας ειναι λιγο ...πολυ αναγκαιο κακο! διαβασες τι εγραφε η φιλη phd στο ποστ για τις φαλαινες???)

εκει που θα αντιμετωπισεις πιστευω προβλημα τετοια εποχή ειναι στις συγκοινωνιες που μειωνονται-εως κοβονται οποτε μαλλον θα αναγκαστεις να νοικιασεις αμαξι
στην ισλανδια υπαρχουν πολλοι γαλλοι και ισπανοι που πιστεψε με ειναι budget tourists

Michalis είπε...

Είσαι θησαυρός πληροφοριών, ευχαριστώ!

Μια ματιά που έριξα σε guesthouses παρόμοιες τιμές με το ξενοδοχείο είδα πάντως. Αυτό το sb acc τι είναι?

Πάντως δεν το σκέφτομαι για χειμώνα. Από άνοιξη αν είναι ή καλοκαίρι.

Για τις φάλαινες, η ισλανδική πολιτική δεν είναι και τόσο οικολογική όσο θα φανταζόταν κανείς. Ναι, υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με το να βλέπεις τις φάλαινες τελικά.

geokalp είπε...

ένα τίπ που σου δίνω μιας και το θυμήθηκα:

η κυβέρνηση πούλησε τα δικαιώματα των κωδικών dna όλων των κατοίκων σε ιδιωτική εταιρεία...

δε βρήκα καλό λινκ, ψάξτο όμως
http://exandas.ert.gr/dimosieimata-9.htm

Michalis είπε...

Ευχαριστώ! Έχω υπόψη μου το θέμα και θέλω να το ψάξω καλύτερα και να ανεβάσω κάτι σχετικά.

Jorgos είπε...

Πάντως η Íslensk Erfðagreining (η deCode genetics στην Ισλανδία) μέχρι σήμερα έχει κάνει αρκετές ανακαλύψεις όσον αφορά διάφορες μορφές καρκίνου. 'Ηταν όντως πολύ αμφιλεγόμενο την περίοδο που αποφασίστηκε.

Όλες σχεδόν οι πηγές ειδήσεων για την Ισλανδία (για όσους δεν γνωρίζουν ισλανδικά) είναι μέσω βρετανικών ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν μια αισθητά χειρότερη εικόνα για την κατάσταση απ' ότι τα ισλανδικά ΜΜΕ. Δεν ξέρω ποια βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια των γεγονότων.

erva_cidreira είπε...

Στον ταξιδιωτικό οδηγό του Lonely Planet που βγήκε το 2007 η Ισλανδία θεωρείται η 2η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο για τον τουρίστα με μόνο την Ιαπωνία να την ξεπερνά.

Μύθοι που περνάνε για πραγματικότητες.
Συμπτωματικά επισκέφθηκα και τις δυο χώρες τον τελευταίο χρόνο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι και οι δυο φθηνότερες από την Αθήνα. Είτε σε πραγματικές τιμές είτε συγκριτικά σε σχέση με την προσφερόμενη ποιότητα.

Ανώνυμος είπε...

sleping bag accomodation, ναι ειναι σε εσωτερικό χωρο, οχι δεν ειναι στο πατωμα, ναι ειναι πολυ καθαροι και πολλες κουζινες εχουν πληρες εξωπλισμό.
οι φαρμες ή τα guest houses μπορει να να ειναι απο μικρες ξενοδοχιακες επιχειρησεις (και φαινεται) μεχρι μεγαλα σπιτια (ή αγροικιες)που φιλοξενουν κοσμο (σου εμπιστευονται το σπιτι τους εμεις γιατι να μην τους εμπιστευτουμε?)Να φανταστεις οτι κανενας δεν ηθελε το διαβατηριο μας. Να το κανουμε τι? σας εμπιστευομαστε. Ομως οφειλω να πω οτι οχι μονο το επιπεδο υπηρεσιων αλλα και των τουριστων ηταν αψογο. Νοιωθεις ασφαλεια και συναντας παρα πολλους που κυριως σεβονται τη Φυση (τί αλλο??)