Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Σήμερα, μια άλλη χώρα






Μέσα σε λίγους μήνες το τι πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό, τι πρέπει να μη μας προκαλεί έκπληξη άλλαξε δραματικά. Όσο λογικό και αναμενόμενο ήταν για τον Ομπζέρβερ το Μάη οι Ισλανδοί να είναι "οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο", άλλα τόσο έκπληξη δείχνει σήμερα η ίδια εφημερίδα που ένα νησί προσπάθησε να ζήσει πάνω από τις δυνάμεις που μπορεί ποτέ να έχει ένα τόσο μικρό σε πληθυσμό μέρος.Η εικόνα μιας χώρας άλλαξε άρδην μέσα σε δύο βδομάδες. Η εποχή που η Ισλανδία κατέλαβε την πρώτη θέση στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2007/2008, που μετρά όχι μόνο τον ονομαστικό πλούτο, αλλά και το επίπεδο ζωής συνεκτιμώντας την κατάσταση στην υγεία και την εππαίδευση, φαντάζει πολύ μακρινή.

Και το δεύτερο αυτό δημοσίευμα του Ομπζέρβερ, της 5ης Οκτωβρίου, της προηγούμενης δηλαδή Κυριακής, δεν πρόλαβε κάποιες σημαντικές τελευταίες εξελίξεις που κάνουν την εικόνα σαφώς χειρότερη. Χτες η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισλανδίας, Landsbanki, πέρασε σε κρατικό έλεγχο με την προοπτική της κρατικοποίησης ή της χρεοκοπίας. Η θυγατρική της στη Βρετανία με 300.000 πελάτες, η Icesave, σταμάτησε τις συναλλαγές. Ισλανδικά ασφαλιστικά ταμεία και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ρευστοποιούν σημαντικά τμήματα των επενδύσεών τους στο εξωτερικό και επαναπατρίζουν τα κεφάλαιά τους. Η ισλανδική κυβέρνηση ενίσχυσε με δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Kaupthing, και η σουηδική κεντρική τράπεζα δάνεισε άλλα 514 εκατομμύρια ευρώ στο σουηδικό κλάδο της τράπεζας. Η ίδια η ισλανδική κυβέρνηση ζήτησε και πήρε δάνειο 5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Ρωσία για να στηρίξει την κορόνα, που παρά τις προσπάθειες να κλειδωθεί συνέχισε να πιέζεται. O πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γκέιρ Χάαρντε (Geir Haarde) δήλωσε ότι δεν είχαν "την υποστήριξη που ζητούσαμε από τους φίλους μας" και για αυτό στράφηκε στην Ρωσία, καθώς το 1.5 εκατομμύριο ευρώ που διέθεταν οι σκανδιναβικές κεντρικές τράπεζες δεν επαρκούσε. Αυτό όμως είχε σα συνέπεια να οργιάσουν οι φήμες ότι η Ισλανδία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ που κατέχει στρατηγική θέση, παραχώρησε σε αντάλλαγμα στη Ρωσία αεροπορική βάση έξω από το Ρέικιαβικ που είχαν εγκαταλείψει οι ΗΠΑ το 2006, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από ισλανδικής πλευράς.

"Καμια έκπληξη" που τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης δε θεωρούν πια τους Ισλανδούς τους ευτυχέστερους ανθρώπους στον κόσμο.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

λοιπον σε λιγο καιρο ετσι πως πας θα εισαι η référence της Ισλανδιας εν Ελλαδι. Ευγε! σου εχω μια προσκληση ,ενδικνειται για κοινωνιολογικες παρατηρησεις.

Πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα αλλα θελω να πιστευω οτι τιτλοι οπως ο καλυτερος, ο γρηγοροτερος ,ο ευτυχεστερος (ιδιως το τελευταιο)ειναι λιγο αυθαιρετοι. Νομιζω οτι κατι που τους χαρακτηριζει ειναι οτι βρισκονται κοντα στη φυση, ασχολουνται σε μεγαλο ποσοστο με την τεχνη (ποιηση, μουσική,εικαστικα) και ειναι νησιωτες εν μεσω Ατλαντικού. Για καποιους ειναι σημαντικό για καποιους οχι τοσο. Στην αμερική εχουν μεταναστευσει παρα πολλοι (και εδω νομιζω παιζουν ρολο και κοινωνικα προσταγματα) και υπαρχει μια ταση αμερικανοποιησης. Δεν ειμαι σε θεση να κανω διαπιστωσεις μετα απο ενα συντομο ταξιδι αλλα απο αυτα που ειδα και με αυτους που συζητησα απλα μεταφερω...εντυπωσεις. By the way, ΄μια φιλη Ισλανδη ζει οντως σε μια οικογενεια σαν αυτη που περιγραφεται στο αρθρο.
Το ξερεις οτι επειδη η ονοματοδοσια βασιζεται στο πατρικό ονομα τωρα λογω αυτων των οικογενειων εχουν προκυψει πρακτικα προβληματα?

Michalis είπε...

Ναι, και εγώ δε θεωρώ ότι τέτοιοι τίτλοι της κατηγορίας "ευτυχέστερος" έχουν νόημα. Ήταν μια δημοσιογραφική υπερβολή βασισμένη στο ότι η Ισλανδία είναι πρώτη στο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Ήθελε να δείξω βασικά τη δραματική αλλαγή στην εικόνα της χώρας.

Και εγώ το έχω ακούσει ότι υπάρχει έντονη αμερικανική επιρροή. Η μετανάστευση είναι ένας δείκτης, αλλά παίζει βέβαια ρόλο και η γεωγραφία.

Ενδιαφέροντα αυτά που λες για την ισλανδική κουλτούρα. Αυτά τα ταξίδια, βρε παιδί, είναι θησαυρός εμπειριών και παρατηρήσεων, τελικά. Αυτή τη διάσταση με τα ονόματα δεν την είχα σκεφτεί. Καλά, το σύστημα με τα επίθετα που (δεν) έχουν πρέπει να είναι μοναδικό στην Ευρώπη.

Ανώνυμος είπε...

δε ξερω τι γινεται σημερα με ενα σκανδαλο που ξεσπασε προ ετων πολυ ιδιατερο- με σοκαρει σαν ιδεα-νομιζω οτι απλα τωρα μπορει να εχουν δωρεαν οποιαδηποτε θεραπεια μπορει να προκυψει απο την ερευνα... ξερεις περισσοτερα?

http://www.actionbioscience.org/genomic/hlodan.html

FYI και αλλες φυλες ταξιδιωτων http://icelandtravel.tribe.net/
και μια εξηγηση -ισως- για την εξωτικοτητα καποιν ισλανδων . η αληθεια ειναι οτι υπαρχουν ανοιχτοχρωμοι και καποιοι λιγο πιο ...αλλιως
http://icelandtravel.tribe.net/thread/46b7e76f-e544-477b-b7c2-95c003a147a7

απλα σκεφτηκα να σου δωσω μερικα λινκ που τα βρηκα ενδιαφεροντα..ενω μεταφορτωνω στο Picassaweb καποιες φωτο επιηκως απαραδεκτο προγραμμα)
καλημερα και καλο σκ

Michalis είπε...

Ευχαριστώ για τα λινκς. Τη deCODE genetics εννοεί υποθέτω η σελίδα. Έχει κάποια πράγματα στη Wikikipedia. Ακολούθησε και τα λινκς εκεί. Για άμεσες σχέσεις Ισλανδών με Ινουίτ ("Εσκιμώοι") δεν έχω ακούσει. Ίσως βέβαια μέσω Γροιλανδίας. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, πολύ απέχει να θεωρήσουμε ότι οι σημερινοί Ισλανδοί είναι απόγονοι των πρώτων αποικιστών έτσι κι αλλιώς (και των Κελτών σκλάβων τους έστω).

Ανώνυμος είπε...

εγω το θεωρω πολυ πιθανο.. τους θεωρω λαο με ΄'καθαροτητα' υπαρχουν νορβηγικες ,ισλανδικες και ιρλανδικες ριζες (στο καταγεγραμενο ΔΝΑ τους) . υποτιθεται οτι οι βικινγκ επιτιθονταν σε μερη και επαιρναν τις ομορφοτερεσ γυναικες

την ισλανδια αντιθετωσ δεν πρεπει να ητνα πολλοι αυτοι που την ιδεκδικουσαν σα τοπο κατοικιας

Michalis είπε...

Πάντως, μπορεί να μην υπήρξαν απόπειρες κατάκτησης, αλλά επαφές υπήρξαν πολλές. Άγγλοι και Δανοί έμποροι, Γάλλοι ψαράδες κ.ά. Και μιλάω για αυτούς που εγκαταστάθηκαν κιόλας. Θέλω να πω, απομόνωση υπήρχε, αλλά ήταν σχετική, όχι πλήρης, απομόνωση.

Panos είπε...

Η Ισλανδία αναπτύχθηκε οικονομικά αμέσως μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι σταθμευμένες Αμερικανικές δυνάμεις εκεί είδαν τη στρατηγική της σημασία στην αυγή του Ψυχρού Πολέμου. Ίσως είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που όλα τα χρήματα από τα σχέδια Μάρσαλ έπιασαν τόπο. Μέχρι τότε, ένα ταξίδι στο εξωτερικό για ένα Ισλανδό, ήταν κάτι που μόνο λίγοι μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Και το πιο συνηθισμένο, ήταν στη Δανία... Εκτός από τους Δανούς έμπορους, μόνο Γάλλοι ψαράδες προσέγγιζαν τα νερά της. Και κατ' ευφημισμό, επαρχιακή κωμόπολη της Ισλανδίας ονομαζόταν "Κονγκό", από διάφορα νόθα παιδιά (πιο μαυριδερά από τους Ισλανδούς), που γεννιόνταν εκεί από κοπέλες που πήγαιναν με Γάλλους ναυτικούς για να "ξεχαρμανιάσουν".

Michalis είπε...

Λοιπόν, πότε αναπτύχθηκε οικονομικά η Ισλανδία; Δεν μπορώ να πω ότι έχω διαβάσει κάτι σοβαρό και συγκεκριμένο, κάτι ακαδημαϊκό σχετικά. Και το λέω αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες μας λένε συνεχώς από τα ΜΜΕ ότι μέχρι πριν 20 χρόνια η Ισλανδία δεν ήταν και πολύ ανεπτυγμένη χώρα. Αυτά δε μου φαίνεται πολύ πιθανό, είναι υπερβολικό σε κάθε περίπτωση. Το όριο του 2ου ΠΠ είναι πολύ πιθανό, εξάλλου μιλώντας για το σημερινό επίπεδο ζωής τουλάχιστον είναι ορόσημο για όλη την Ευρώπη. Εξάλλου το 1944 είναι και η ανεξαρτησία που παίζει βέβαια ρόλο. Μια άλλη πιθανή εποχή είναι τα τέλη του 19ου και οι αρχές του 20ου όπου γίνεται και ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού στόλου και συνδυάζεται με την αυτονομία του 1904. Πάντως αν υπάρχει κάτι σχετικό (αγγλικά) που να είναι κάπως αναλυτικό και ακαδημαϊκό θα με ενδιέφερε.

Ενδιαφέρον κι αυτό με το "Κονγκό". Σε ποια κωμόπολη αλήθεια αναφέρεται; Μήπως πρόκειται για το Búðir στο Fáskrúðsfjörður στην ανατολική Ισλανδία; Γιατί εκεί ξέρω ότι υπήρχε έντονη παρουσία των Γάλλων.