Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Ρεπορτάζ του Σκάι για την οικονομική κρίση στην Ισλανδία

Ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 9 από την τηλεόραση του Σκάι στις 5 Οκτωβρίου. Μια επισκόπηση και μια ερμηνεία για την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ισλανδία.







Και το αντίστοιχο κάπως εκτενέστερο και επικαιροποιημένο άρθρο από το σάιτ του Σκάι: Δυσκολίες αλά ισλανδικά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ενδιαφερον! η αληθεια ειναι οτι οντας εκει παρατηρεις 2 πραγματα. κοσμο που κινειται μαλλον συντηρητικά απο καταναλωτικη αποψη και απο την αλλη πανακριβα τζιπ . απ οτι ειδα τις λιγες μερες στο ρευκιαβικ ολος ο κοσμος δεν βγαζει 46000κατα κεφαλην ή τουλαχιστον δε το σπαταλα επιδεικτικά. οι ισλανδοι παραμενουν πρακτικοι ανθρωποι που εχουν αισθηση του κοπου λογω των αντιξοων συνθηκων (κλιματος αλλα και εδαφους). απο την αλλη τα ακριβα 4 χ4 μαρτυρουν ενα κοινωνικο στατους που φυσικα δεν εκδηλωνεται συμφωνα με τα δικα μας ευρωπαικα και δη μεσογειακα προτυπα. ποιος ο λογος υπαρξης μιας φεραρι οταν μεγιστη ταχυτητα ειναι το 90 και οταν βρεχει μονιμως? ομως και ο ισλανδος , εργατικος κατ εξοχην, σκληραγωγημενος και μαλλον αθλητικος δε χωραει στο καλουπι του γιαπι σε καμπριολε. η ουσια ομως ειναι η ιδια πολυ βενζινη, τεραστια λαστιχα, και μαρσπιε που αστραφτουν στον ηλιο.
Εκτος πολης αλυσιδες τροφιμων , ενδυσης κτλ με ανταγωνιστικοτατες τιμες προφανως απευθυνονται σε ολο και μεγαλυτερη μεριδα του πληθυσμου. Το πιστευω οτι οσο και εαν ενοιωθαν τα πραγματα να ζοριζουν πιαστηκαν εξ απινης.
αχ κραχ

Michalis είπε...

Τα πανάκριβα τζιπ τελικά είναι παντού status symbol, είτε πρόκειται για την Αμερική είτε για τη Βόρεια είτε για τη Νότια Ευρώπη, αν κρίνω από το πλήθος των Porsche Cayenne και των συναφών τζιποειδών που κυκλοφορούν που στην Ελλάδα. Στην Ισλανδία υπάρχει ένα υποτιθέμενο άλλοθι χρησιμότητας, αλλά στην πραγματικότητα είναι κοινωνικά πιο προκλητικά τα πολυτελή αυτοκίνητα, αφού η επίδειξη του πλούτου δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη και αποδεκτή γενικά στις σκανδιναβικές χώρες, τουλάχιστον ως πρόσφατα.

Έχω βρει μερικά πράγματα σχετικά και θα προσπαθήσω να τα ανεβάσω.