Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Πάμε Ισλανδία!

Το Πάμε Ισλανδία! είναι ένα μπλογκ για την Ισλανδία που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλες τις πτυχές της ζωής στη χώρα. Η προσέγγιση θα είναι κατά βάση ταξιδιωτική και, κατά κάποιον τρόπο, τουριστική. Θα προσπαθήσω να αποφύγω πάντως τα κύρια προβλήματα που συνήθως υπάρχουν όταν βλέπει κανείς τα πράγματα σαν ταξιδιώτης και τουρίστας. Αναφέρομαι στην τάση για εξιδανίκευση και μυθοποίηση της χώρας που μας ενδιαφέρει, όπου όλα είναι "πανέμορφα, ιδανικά, τέλεια" και επικρατεί μια φολκλορική διάθεση, αλλά και στην αντίστροφη τάση, όπου προσπαθούμε να ανακαλύψουμε σε κάθε βήμα ότι αυτό ή το άλλο "στην Ελλάδα είναι καλύτερο", οι άλλοι είναι όλο μειονεκτήματα που είναι σε μας ξένα, το ένα μας ξινίζει και το άλλο μας βρωμάει. Και στην περίπτωση της Ισλανδίας έχουμε μια χώρα με πραγματικούς ανθρώπους με πραγματικές ζωές -με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γιατί η Ισλανδία; Γιατί είναι μια χώρα με την οποία έχω ασχοληθεί αρκετά και έχω διαβάσει σχετικά. Γιατί έχω μαζέψει κατά καιρούς μια σειρά από πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο και άλλα που κάπως θα ήθελα να τα οργανώσω και να τα παρουσιάσω. Γιατί αν και δεν έχω πάει ποτέ πολύ θα το ήθελα να πάω. Αλλά αυτοί είναι οι προσωπικοί μου λόγοι.

Η Ισλανδία όμως είναι, νομίζω, ευρύτερα ενδιαφέρουσα γιατί είναι μια πραγματικά όμορφη χώρα, με μια φύση ιδιαίτερη και εντυπωσιακή, με γκέιζερ, φιόρδ, καταρράκτες, παγετώνες, ηφαίστεια, Βόρειο Σέλας. Η ιστορία της ξεκινάει με τους Βίκινγκς (και τους Κέλτες σκλάβους τους βεβαίως), αν και θα ήταν κάπως απλοϊκό και ενάντια στην ιστορία να εξηγούμε ό,τι βλέπουμε σήμερα στη χώρα με βάση αυτό το απώτερο παρελθόν. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί είναι μια χώρα εξωτική αλλά και στην Ευρώπη, κοντά μας αλλά ιδιαίτερη, διαφορετική. Και όσο την εξερευνά κανείς βρίσκει και άλλα πράγματα πέρα από το εντυπωσιακά τοπία. Βρίσκει μια εντυπωσιακή μουσική σκηνή, που περιλαμβάνει τη Μπιόρκ (Bjork) και τους Σίγκουρ Ρος (Sigur Rós), αλλά κάθε άλλο παρά περιορίζεται σε αυτούς, και βρίσκει επίσης έναν ισλανδικό κινηματογράφο που πραγματικά ανθεί και έχει κάτι να πει, συνειδητοποιώντας την ανάγκη να υπερβεί την επίδειξη των ωραίων τοπίων της χώρας. Και βέβαια είναι μια πραγματική κοινωνία με τα πλεονεκτήματα μιας σκανδιναβικής χώρας, αλλά και με αντιθέσεις και συγκρούσεις -ακόμα και με τράπεζες που κρατικοποιούνται για να μη χρεοκοπήσουν...

Ξεκινάμε λοιπόν με ένα μικρό δείγμα από τη χώρα:






2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Καλή αρχή, λοιπόν! Θα σε παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Michalis είπε...

Ευχαριστώ! Η ...παρακολούθηση είναι αμοιβαία.