Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Surtsey: η δημιουργία ενός νησιού από ένα ηφαίστειο


Βίντεο για τη δημιουργία του νησιού
από την εγκυκλοπαίδεια Britannica (αγγλικά, 1.47)

Το Surtsey (Σίρτσεϊ, το πρώτο ι κλειστό όπως στα γαλλικά) είναι νησί στην νοτιοδυτική Ισλανδία που δημιουργήθηκε την περίοδο από το 1963 ως το 1967 από αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις. Το μεγαλύτερο μέγεθος που απέκτησε είναι 2,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά σήμερα είναι στα 1,4 λόγω της διάβρωσης. Είναι το νοτιότερο σημείο της Ισλανδίας και ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών Vestmannaeyjar ("Νησιά των Δυτικών Ανθρώπων", δηλαδή των Ιρλανδών). Το Surtsey είναι μια σπάνια ευκαιρία όπου γινόμαστε μάρτυρες τη δημιουργίας ενός νέου νησιού από μια ηφαιστειακή έκρηξη και μπορούμε μάλιστα να παρακολουθήσουμε πώς φτάνει και πώς αναπτύσσεται η ζωή στα νησί αυτό, αφού μένει αποκλεισμένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πέρα από την επιστημονική έρευνα. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο η UNESCO ανακήρυξε το νησί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το όνομα Surtsey σημαίνει "νησί (-ey) του Surtur", του θεού της φωτιάς στο σκανδιναβικό πάνθεον και αντίστοιχου με τον Ήφαιστο του αρχαιοελληνικού δωδεκάθεου. Σίγουρα ταιριαστό όνομα.

Δεν ξέρω πώς και τι αλλά πριν λίγα χρόνια υπήρχε στα Εξάρχεια, Εμμανουήλ Μπενάκη και Διδότου, καφετέρια-εστιατόριο με το όνομα Surtsey! Δεν ξέρω αν είχε πάει κάποιος, αλλά το μαγαζί έχει κλείσει και παρόλο που είχα περάσει αρκετές φορές απέξω ποτέ δεν είχα κάτσει. Οι 3 αναφορές που βρήκα στο ίντερνετ πρέπει να είναι από σελίδες που δεν έχουν ανανεώσει τις πληροφορίες τους για κάποιο καιρό.

Θα επανέλθω στο θέμα, καθώς και μένα μου προκαλεί το ενδιαφέρον και υπάρχει και αρκετό υλικό σε φωτογραφίες κλπ.

6 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον

xomeritis είπε...

Κάποτε έκανα μάθημα φυσικών καταστροφών σε προπτυχιακούς. Το Surtsey ήταν κλασσικό παράδειγμα, μαζί μ' εκείνο που οι Ισλανδοί σταματάνε τη ροή της λάβας, με τiς μάνικες της πυροσβεστικής to '73 στο Heimaey.

brexians είπε...

ομορφο και κατατοπιστικο ιστογραμμα

Michalis είπε...

Γενικά βιντέο και φωτογραφίες από ηφαίστεια εμένα μου αρέσουν πολύ. Και η Ισλανδία από ηφαίστεια άλλο τίποτα.

Έχω υπόψη μου και για το Heimaey και θα ανεβάσω σχετικά. Αλήθεια, ήταν της πυροσβεστικής οι μάνικες; Νομίζω ήταν από πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που πήγα να βοηθήσουν. Έτσι θυμάμαι από ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει. Λεπτομέρεια, απλά το θυμήθηκα μια που αναφέρθηκες στο περιστατικό.

Jorgos είπε...

btw, shmera einai featured article sthn agglikh wikipedia h Surtsey!

Michalis είπε...

Πράγματι, και αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα 14 Νοεμβρίου είναι η επέτειος που ξεκίνησε η έκρηξη πριν 45 χρόνια, το 1963! Οπότε, χωρίς να το συνειδητοποιήσω, ανέβασα το ποστ πολύ κοντά στην επέτειο αυτή.