Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Αγριεύουν τα πράγματα στην Ισλανδία με μαζικότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις


Βίντεο από τον Ισλανδό μπλόγκερ Dori Sig


Η προσοχή των διεθνών και των ελληνικών ΜΜΕ δεν είναι πια στραμμένη στην Ισλανδία, αλλά τα πράγματα κάθε άλλο παρά έχουν αποκατασταθεί ή ηρεμήσει στη χώρα.

Συνεχίστηκαν και αυτήν τη βδομάδα οι "πορείες του Σαββάτου" που καλούν σε παραίτηση της κυβέρνησης και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, και μάλιστα αυτή τη φορά η κινητοποίηση ήταν μαζικότερη και δυναμικότερη. Συμμετείχαν γύρω στα 4.000 άτομα, σχεδόν διπλάσιοι από τις προηγούμενες φορές. Στη διαδήλωση συμμετείχαν αρκετοί με τις μηχανές τους και όταν η αστυνομία ζήτησε να φύγουν οι μηχανές προκάλεσαν με μαρσαρίσματα νέφος από καυσαέρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, διαδηλωτής έφτασε στη σκεπή του κοινοβουλίου, του Άλθινγκ και ανέβασε τη σημαία των εκπτωτικών σουπερμάρκετ Bonus, κάτι που προκάλεσε διαπληκτισμούς με την αστυνομία που προσπάθησε να τον εμποδίσει να κατέβει και έγινε 1 σύλληψη. Πετάχτηκαν τέλος αυγά και ντομάτες στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σκηνές αρκετά δυναμικές και ειδικά για τα ισλανδικά δεδομένα.

Αυτή τη βδομάδα η Ισλανδία εξασφάλισε δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από τη Νορβηγία, αλλά η τελική έγκριση του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθυστερεί. Αν και η Πολωνία ανακοίνωσε με δική της πρωτοβουλία τη χορήγηση 200 εκατομμυρίων δολαρίων (156 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο όμως της προσπάθειας του ΔΝΤ, δε βρίσκονται και τα συμπληρωματικά δάνεια που χρειάζεται η χώρα. Πέρα από τις πολωνικές ανακοινώσεις βέβαια χρειάζεται να δούμε ότι όντως υλοποιείται το δάνειο, γιατί οι Ισλανδοί ακόμα περιμένουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ της Ρωσίας. Η ισλανδική κορόνα εξακολουθεί να μη ανταλλάσσεται κανονικά σε διεθνές επίπεδο, ενώ υποτιμάται σταδιακά και βρίσκεται σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας στις 166 κορόνες για ένα ευρώ από 150 κορόνες μια βδομάδα πριν. Την ίδια στιγμή, ξέσπασε σκάνδαλο στη χώρα μετά τις καταγγελίες ότι η τράπεζα Kaupthing φρόντισε πριν παραδοθεί ο έλεγχος στο κράτος να διαγραφούν οι οφειλές των υπαλλήλων της, κυρίως στελεχών, από δάνεια που είχαν πάρει από την τράπεζα για την αγορά μετοχών της.

Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, τα αναγκαία δάνεια δεν εξασφαλίζονται και ήδη ετοιμάζεται το νέο ραντεβού για τις "πορείες του Σαββάτου".

7 σχόλια:

Jorgos είπε...

Στα 500 εκατ. ευρώ της Νορβηγίας μπορείς να προσθέσεις 200 εκατ. από την Πολωνία -ειρωνικό, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες στην Ισλανδία ήταν Πολωνοί- καθώς και 51 εκατ. ευρώ από τα "ξαδέρφια" των Ισλανδών, τις Νήσους Φερόες, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για μια χώρα 50 χιλιάδων κατοίκων όπως οι Ν. Φερόες (δεν είναι ανεξάρτητο κράτος αλλά υπάγεται διοικητικά στη Δανία, έχει όμως διευρυμένη αυτονομία, με ξεχωριστό νόμισμα και κυβέρνηση).

doctor είπε...

Υπέροχο το blog σας για μια χώρα που θέλω τόσο πολύ να επισκεφτώ.
Στα σουηδικά που έκανα στο Πανμιο Αθηνών είχαμε αρκετά κείμενα για την Ισλανδία, ειδικά για τις δεισιδαιμονίες τους.

doctor

Michalis είπε...

@jorgos
Για την Πολωνία είχα πει να μην το βάλω, γιατί δεν είναι πραγματικά καταληγμένο όπως αυτό της Νορβηγίας, γιατί η Πολωνία το εξαρτά από το τι θα γίνει με το ΔΝΤ. Το πρόσθεσα, πάντως, τώρα έτσι για την πληρότητα του πράγματος. Για το δάνειο από τους Φεροέζους (έτσι είναι στα ελληνικά;) εξαδέλφους το είχα γράψει την προηγούμενη βδομάδα και είπα να μην το επαναλάβω. Πράγματι ειρωνική η αντιστροφή στις σχέσεις Ισλανδίας-Πολωνίας.

@doctor
Χαίρομαι που σου άρεσε το μπλογκ. Φημισμένοι πράγματι οι Ισλανδοί για τις ιστορίες τους με ξωτικά και νάνους και τα συναφή.

Με την ευκαιρία έκανα και μια διόρθωση στο ποστ. Τελικά από τα γεγονότα του Σαββάτου έγινε μία σύλληψη, αντίθετα με τις πληροφορίες την ώρα που έγραφα, που έλεγαν ότι δε έγιναν συλλήψεις.

Ας σημειωθεί εδώ ότι δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ στα γεγονότα του Σαββάτου.

Ανώνυμος είπε...

emena to skhniko sto alping moy fainetai poly...peiratiko?!?!
ta pragmata exoun pragmatika agriepsei

akrat είπε...

καλή τύχη στον άτυχο αυτό λαό...

Panos είπε...

Από εκεί που οι Ισλανδοί βλέπουν τους Πολωνούς όπως εμείς περίπου τους Αλβανούς. Υπεροψία, ξενοφοβία και φθόνος γιατί κάποιοι με πολύ λιγότερα εφόδια κατάφερναν να προκόψουν μέσα στη χώρα τους.
Συνήθως υπήρχε συζήτηση για το εργατικό δυναμικό που πρέπει να "εισαχθεί" για να δουλέψει (κάτεργα στυλ Κάουρανιουκαρ και μηχανότρατες), επειδή οι καλομαθημένοι ντόπιοι δεν πήγαιναν να δουλέψουν σε αυτά. Η ισλανδική ύπαιθρος είχε μόνο αυτούς για να επιζήσει, καθώς όλοι αναζητούσαν την τύχη τους στο υδροκέφαλο Ρέυκιαβικ. Αλλά πάντα με καχυποψία. Δεν ήταν μοδάτοι "expats", ήταν "utlendingar", "οι ξένοι".
Τώρα τα πράγματα αντιστράφηκαν. Από αφεντικά έγιναν επαίτες. Και η (κάποτε κομπάζουσα - "εμείς είμαστε φραγκάτοι") ισλανδική κυβέρνηση από το να αποδέχεται ή να απορρίπτει την είσοδο νέων μεταναστών, να εκλιπαρεί για κανα δάνειο μπας και πάρει καμιά κούτα φρούτα. Θου Κύριε...

Michalis είπε...

libero, εύστοχο στο σχόλιό σου. Να υπογραμμίσω και εγώ τη διαφορά ανάμεσα στους μετανάστες από την Πολωνία με τις χειρωνακτικές εργασίες που οι ντόπιοι δε θέλουν και τους cool μετανάστες -που κανείς δεν τους λεει έτσι- από την Ισπανία και αλλού που κάνουν μαθήματα χορού, γλωσσών και αλλες τέτοιες δουλειές. Μάλλον το να είσαι μετανάστης έχει να κάνει λιγότερο με το από πού είσαι και περισσότερο με το τι δουλειά κάνεις.