Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Χιλιάδες και πάλι στους δρόμους. Συγκρούσεις με την αστυνομία για την απελευθέρωση διαδηλωτή.



Χιλιάδες κατέβηκαν και αυτή το Σάββατο στην έβδομη συνεχόμενη διαδήλωση στο κέντρο του Ρέικιαβικ για την παραίτηση της κυβέρνησης και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στα 6 με 7.000 άτομα. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης το άγαλμα του Γιον Σίγουρδσον, ηγέτη του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ισλανδίας από τη Δανία τον 19ο αιώνα, ντύθηκε με γυναικεία ρούχα ως ένδειξη του ρόλου που θα μπορούσαν να παίξουν οι γυναίκες στο ξεπέρασμα της κρίσης. Ένας διαδηλωτής ανέβηκε στο μπαλκόνι του κοινοβουλίου στο οποίο εμφανίζεται ο Ισλανδός πρόεδρος για να μιλήσει και κρέμασε πλακάτ που έλεγε "Η Ισλανδία πωλείται - $2.100.000.000", το ποσό που δανείστηκε η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

16χρονη διαδηλώτρια τραυματίστηκε από τα δακρυγόνα

Μετά τη διαδήλωση, εκατοντάδες άτομα κατευθύνθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας για να ζητήσουν την απελευθέρωση του ακτιβιστή που είχε ανεβάσει τη σημαία του σουπερμάρκετ Bonus στον κεντρικό ιστό στο κοινοβούλιο πριν από δύο βδομάδες και που είχε συλληφτεί την προηγούμενη μέρα από την πορεία. Η αστυνομία υποστήριξε ότι η σύλληψη είχε να κάνει με μικρό απλήρωτο πρόστιμο από προηγούμενη κινητοποίηση ενάντια στην κατασκευή φραγμάτων και εργοστασίου αλουμινίου. Οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και μπήκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας σπάζοντας την κεντρική είσοδο και απαιτώντας την απελευθέρωση του. Τα ισλανδικά ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων μέσα από το κτίριο με αποτέλεσμα 5 διαδηλωτές να τραυματιστούν, ανάμεσά τους μία κοπέλα 16 χρονών με ερεθισμούς σε όλο το κεφάλι που χρειάστηκε ιατρική φροντίδα . Τελικά, ο ακτιβιστής, παρόλο που θεωρούσε ότι δεν ήταν αυτός ο λόγος της κράτησής του, απελευθερώθηκε, αφού πλήρωσε κάποιος το πρόστιμο. Ας σημειώσουμε εδώ ότι για κανέναν από τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των 3 μεγάλων τραπεζών που χρεοκόπησαν δε διεξάγεται ανάκριση, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή, πολύ περισσότερο, κανείς τους δεν έχει βρεθεί στη φυλακή.


Βίντεο από το ΙΤΝ

Δείτε και το σχετικό βίντεο από το BBC.

Την Παρασκευή η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής, αλλά η κυβέρνηση έχει σημαντική πλειοψηφία μέσα στην παρούσα βουλή. Οι πιέσεις για άμεσες εκλογές, πάντως, που κανονικά θα γίνονταν το 2011, εντείνονται. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν περικοπές του προϋπολογισμού όλων των υπουργείων κατά 10%. Αυτό αφορά και τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, όπου απολύονται γιατροί και κλείνουν και κάποιες κλινικές, ενώ κάποια νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί για τα ανατολικά της χώρας ματαιώνονται. Αντίστοιχα, ματαιώθηκε η αγορά πρόσθετου πλοίου για τη σύνδεση των νησιών Vestmannaeyjar στο νότο με την ενδοχώρα και το υποθαλάσσιο τούνελ 25 χιλιομέτρων έπαψε να συζητείται.

3 σχόλια:

brexians είπε...

παρακολουθω το θεμα και εχω εκνευριστει πρωτη φορα τοσο εντονα για ενα εσωτερικο θεμα, μιας αλλης χωρας....
ελπιζω ολα να πανε καλα
πειτε μου αν και πως μπορω να βοηθησω.
φιλικα Δημητρης

zalmoxis είπε...

Κανονικά, σήμερα θα έπρεπε να είναι φυλακή διάφοροι τραπεζίτες (αυτό που έγινε π.χ. στη Kaupthing δε θυμάμαι να έχει προηγούμενο) όπως και κυβερνητικοί, οι οποίοι θα όφειλαν τουλάχιστον να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Και όπως έλεγαν στη δική τους κρίση οι Αργεντίνοι:

¡Que se vayan todos!

Michalis είπε...

Πράγματι, η κατάσταση είναι εξοργιστική.

Έκανα ένα update για τους 5 τραυματισμούς διαδηλωτών.