Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Πτήσεις από Αθήνα για Ρέικιαβικ. Χριστούγεννα 2008 και όχι μόνο.


Ο τερματικός σταθμός Leifur Eiriksson στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, κοντά στο Ρέικιαβικ στην Ισλανδία.
Σε πρώτο πλάνο το έργο "Η φωλιά του τζετ" του Magnús Tómasson.


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αρκετοί, περισσότεροι από άλλες φορές ίσως, λόγω της ιδιαίτερα υποτιμημένης ισλανδικής κορόνας, ετοιμάζουν κάποιο ταξίδι για Ισλανδία για χειμερινές διακοπές. Τα Χριστούγεννα είναι μεγάλη γιορτή για τη χώρα και προσελκύουν αρκετούς επισκέπτες, παρά το χιόνι, που εμποδίζει τις επισκέψεις σε αξιοθέατα εκτός Ρέικιαβικ. Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Ελλάδα πάντως που διοργανώνουν εκδρομές για το καλοκαίρι δεν έχουν ανακοινώσει κάτι για τα Χριστούγεννα. Οπότε ο μόνος τρόπος να πάει κανείς είναι με κρατήσεις που θα κάνει ο ίδιος για αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχείο κλπ.

Με αφορμή τα Χριστούγεννα και σχετικό ιμέιλ που με ρωτούσε για το ποιες αεροπορικές εταιρείες πετάνε για Ισλανδία, καταγράφω κάποιες πληροφορίες για τις διαθέσιμες πτήσεις για Ρέικιαβικ, για το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κέφλαβικ, που ισχύουν για αυτήν την εποχή, αλλά και για την άνοιξη και το καλοκαίρι σε γενικές γραμμές. Όσο γνωρίζω, απευθείας πτήση από Αθήνα για Ρέικιαβικ δεν υπάρχει. Οι συνήθεις μετεπιβιβάσεις, που συμφέρουν από πλευράς κόστους και χρόνου, είναι στο Λονδίνο, την Κοπεγχάγη, το Άμστερνταμ και τη Φραγκφούρτη. Οι περισσότεροι πάντως από τους ταξιδιώτες από Ελλάδα πηγαίνουν μέσω Λονδίνου. Τώρα, στα περισσότερα σάιτ για αγορά εισιτηρίων αν βάλει κανείς Αθήνα και Ρέικιαβικ βγαίνει μια πτήση με Ολυμπιακή και μετά με Icelandair μέσω Χίθροου και μπορεί κανείς να βγάλει το ενιαίο εισιτήριο. Αυτή όμως είναι η σχετικά ακριβή λύση, στα 850 ευρώ περίπου μετ' επιστροφής. Η φτηνότερη -και μάλλον δημοφιλέστερη- λύση είναι από Αθήνα (ATH) με Aegean στο αεροδρόμιο Στάνστεντ (Stansted - STN) του Λονδίνου και από εκεί με τη budget εταιρεία Iceland Express για Ρέικιαβικ (Κέφλαβικ - KEF) και είναι στα 500 ευρώ περίπου μετ' επιστροφής. Οι δύο πτήσεις κλείνονται χωριστά (προσοχή, πρέπει να υπάρχει αρκετός χρόνος για τις μετεπιβιβάσεις γιατί και καθυστερήσεις υπάρχουν και οι αποστάσεις στα αεροδρόμια αυτά είναι μεγάλες) και έτσι εμφανίζονται και στα διάφορα σάιτ για εισιτήρια. Οι ακριβείς τιμές είναι ζήτημα του πόσο νωρίς κλείνεις κανείς ένα εισιτήριο, το πόσο βολικές είναι οι ώρες που επιλέγει και τι προσφορές υπάρχουν πιθανόν διαθέσιμες.

Να σημειώσω βέβαια ότι αυτές είναι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει εγώ, αλλά δε θα απέκλεια να υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Στην πραγματικότητα καταγράφω αυτό που οι περισσότεροι κάνουν. Θα με ενδιέφεραν πάντως πολύ τα δικά σας σχόλια και οι δικές σας εμπειρίες. Χρειάζεται βέβαια προσοχή γιατί λεπτομέρειες ή και βασικά δεδομένα σχετικά με αυτές τις πτήσεις μπορούν να αλλάξουν σε πολύ λίγο χρόνο, ειδικά στις συνθήκες της σημερινής οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει με ιδιαίτερη ένταση την Ισλανδία.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω την πιθανότητα για πτήσης μέσω Schoenefeld Βερολίνου (easy + icelandexpress)αν και συγκεκριμένα για Χριστούγεννα φαντάζομαι οι τιμές θα είναι ήδη στα ύψη...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και πτήσεις μέσω Μιλάνο με easyjet και με τά με icelandair

Michalis είπε...

Οι τιμές δεν είναι -ακόμα- στα ύψη, είναι στα επίπεδα που γράφω, γιατί τις έλεγξα σε διάφορα σάιτ την ημέρα που ανέβασα το ποστ.

Ενδιαφέρουσες και οι πτήσεις που αναφέρετε. Αναφέρετε μόνο αν θέλετε και τιμές, γιατί αυτό είναι βασικό όπως καταλαβαίνεται. Αυτή μέσω Βερολίνου με Iceland Express, που την τσέκαρα, θα είναι σχετικά οικονομική, στις τιμές της πτήσης επίσης με Iceland Express μέσω Λονδίνου.

Ανώνυμος είπε...

μαλλον ειναι εντελως high season τα χριστουγενα. αθηνα -χιθροου με ολυμπιακη και μετα icelandair μου κοστισε τον αυγουστο λιγοτερο απο 600 ευρω (αγορασμενο μολις 15 μερες νωριτερα..και με ακριβοτερη την πτηση προς Λονδινο)
με δεδομενη την πτωση τιμων,αναρωτιεμαι ειναι οντως ελκυστικα πακετα?

Michalis είπε...

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πριν την κρίση δε νομίζω ότι είναι στα αεροπορικά, που ήταν και σε ευρώ ή λιρες κλπ και όχι σε κορόνες. Τώρα γιατί, ενώ οι τιμές στα καύσιμα πέφτουν, δεν υπάρχει μείωση στα εισιτήρια είναι άλλο θέμα.

Νομίζω ότι για τον Αύγουστο πρέπει να ήσουν τυχερή. Γιατί από άλλον που είχε πάει την ίδια περίοδο άκουσα τιμή 850 ευρώ. Είναι και θέμα ημερομηνιών κλπ. Μια μέρα πριν ή μετά μπορεί να δώσει διαφορές ως και 100 ευρώ αθροιστικά.

Πάντως όποιος πάει για την οικονομική λύση νομίζω επιλέγει Iceland Express που σε συνδυασμό με μια καλή επιλογή πτήσης για Λονδίνο (ή και Βερολίνο, όπως φάνηκε) του μένουν λεφτά και για να γυρίσει τη χώρα... :)

Panos είπε...

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2004-05 είχα πληρώσει Ολυμπιακή Αθ-Κοπεγχάγη και Κοπεγχάγη -Ρέυκιαβικ σύνολο 550 ευρώ, παν'-έλα.