Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Εγκρίθηκε τελικά το δάνειο από το ΔΝΤ, αλλα ο δανεισμός θα φτάσει στα 10 δισ δολάρια!


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε τελικά την Τετάρτη (1, 2), μετά από πολλές αναβολές, δάνειο 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια στην Ισλανδία. Τα 827 εκατομμύρια θα τα πάρει αμέσως και τα υπόλοιπα σε οχτώ δόσεις των 155 εκατομμυρίων περίπου, ανάλογα και με την πρόοδο που σημειώνεται. 2.5 δισεκατομμύρια επιπλέον θα συνεισφέρουν οι Σκανδιναβικές χώρες, ενώ 500 ακόμα εκατομμύρια η Ρωσία και η Πολωνία. Συνολικά, 5.1 δισεκατομμύρια. Η Ρωσία δηλαδή θα δανείσει τελικά πολύ λιγότερα από τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε ανακοινωθεί. Αυτά είναι τα, κατά κάποιο τρόπο, καλά νέα. Και λέω "κατά κάποιο τρόπο", γιατί ο δανεισμός από το ΔΝΤ σημαίνει λιτότητα, υψηλά επιτόκια, στήριξη της ισλανδικής κορόνας δαπανώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα χωρίς να είναι βέβαιο ότι αυτό είναι εφικτό, αλλά και επιμονή σε λύσεις "ελεύθερης" αγοράς.

Τα κακά νέα είναι ότι τελικά ο συνολικός δανεισμός θα φτάσει ή και να ξεπεράσει 10.2 δισεκατομμύρια δολάρια, το διπλάσιο ποσό από αυτό που υπολόγιζε η ισλανδική κυβέρνηση. Αυτά τα περίπου 5.1 δισ θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των καταθετών της ιντερνετικής ισλανδικής τράπεζας Icesave, που χρεοκόπησε. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δανειστούν 2.2 δισεκατομμύρια λίρες (3.2 δισ. δολάρια) από τη Βρετανία, 1.2 με 1.3 δισ. ευρώ (1.5 με 1.6 δισ. δολάρια) από την Ολλανδία και τα υπόλοιπα 500 εκατομύρια δολάρια από τη Γερμανία. Πρόκειται για ένα πραγματικά δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος για την Ισλανδία.

Τώρα που το δάνειο εγκρίθηκε αποδεικνύεται ότι η αιτία της καθυστέρησης, αλλά και της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων της Ισλανδία με τη Βρετανία ήταν ακριβώς το ζήτημα των αποζημιώσεων στους καταθέτες, Βρετανούς στην πλειοψηφία τους, που η ισλανδική κυβέρνηση αρνούνταν να δώσει. Και καταλαβαίνουμε και γιατί αρνούνταν βέβαια, με το τεράστιο ποσό που όπως φάνηκε απαιτείται μόνο και μόνο για κάτι τέτοιο. Είναι λοιπόν ζήτημα αν, αφού όπως αποδείχτηκε δε γινόταν να αποφύγει αυτή την υποχρέωση, η ισλανδική κυβέρνηση θα μπορούσε να το είχε κάνει πολύ νωρίτερα, ακόμα και πριν την κατάρρευση της τελευταίας μεγάλης ισλανδικής τράπεζας, της Kaupthing και του ιντερνετικού της βραχίονα Kaupthing Edge, στην οποία επενέβη η Βρετανία, ακριβώς όταν η Ισλανδία έπαψε να εγγυάται τις καταθέσεις.

7 σχόλια:

pølsemannen είπε...

Το άσχημο είναι ο δανεισμός καθ' εαυτού. Είτε από το ΔΝΤ (μαμά μου) η το ΞανΦόν ΓΚένος (ορίτζιναλ ρωσική προφορά), σημαίνει απώλεια του αυτεξούσιου.

Βέβαια η Ελλάδα κατάφερε να χρεωθεί ήδη από την επανάσταση του '21 στους Βρετανούς με το πρώτο επαναστατικό δάνειο και από τότε δεν ξεχρέωσε ποτέ και ιδού τα αποτελέσματα... (Βέβαια έτσι εξασφαλίστηκε η στήριξη του βρετανικού κατεστημένου στην επανάσταση αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

Τώρα οι Ισλανδοί θα πρέπει να δουλέψουν πάρα πολύ σκληρά για να συνέλθουν, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν όπως και πριν αποφασίσουν να το παίξουν γιάπηδες και γκόλντεν μπόυζζζ...

Unknown είπε...

Όσο και αν αυτό ακουστεί κυνικό, προβλέπετε ότι η ισοτιμία της κορώνας θα χειροτερέψει ή να καλυτερέψει σε σχέση με το ευρώ? Λέω να στηρίξω τον τουριστικό τομέα και για αυτό ρωτάω.

Michalis είπε...

@pølsemannen
Πράγματι, ο δανεισμός είναι άσχημο πράγμα έτσι κι αλλιώς. Οι Ισλανδοί πράγματι θα τα καταφέρουν, εξάλλου είναι μια ανεπτυγμένη χώρα παρά τα πρόσφατα προβλήματα.

@Alex
Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει κανείς βάσιμες εκτιμήσεις, ακόμα και αν ήταν ειδικός, που εγώ σίγουρα δεν είμαι. Το έξτρα ζήτημα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ανταλλάσσεται το νόμισμα. Οπότε δεν ξέρει κανείς ποια ακριβώς θα είναι η ισοτιμία όταν θα ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση. Μέσα στη χώρα στις δημοπρασίες της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας τις τελευταίες μέρες έχει διολισθήσει αρκετά και τώρα είναι 176 κορόνες για 1 ευρώ από 150 κορόνες στο ευρώ κάνα δυο βδομάδες πριν. Η Εθνική Τράπεζα στην Ελλάδα όμως δίνει στο σάιτ της τιμή 245 κορόνες για 1 ευρώ! Τα διάφορα πρακτορεία ειδήσεων λένε ότι οι δύο τιμές θα συγκλίνουν όταν ξεκινήσει και πάλι κανονικά η διαπραγμάτευση της κορόνας. Εγώ θα έλεγα να υπολογίζει κανείς το χειρότερο για τον τουρίστα σενάριο, δηλαδή μια τιμή γύρω στις 150-170 κορόνες για 1 ευρώ, για να είναι σίγουρος και για να λαμβάνει υπόψη του και τις ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού.

Εγώ θα έλεγα να τον ...στηρίξεις τον τουριστικό τομέα της χώρας είτε τώρα τα Χριστούγεννα είτε και το καλοκαίρι, καθώς σίγουρα μιλάμε για αρκετά φτηνότερες τιμές απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Τώρα πόσο ακριβώς θα αξίζει η κορόνα δεν μπορεί να ξέρει κανείς με βεβαιότητα.

KitsosMitsos είπε...

Με την είσοδο στην ΕΕ τι θα γίνει τελικά;

Michalis είπε...

Από όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κάτι νεότερο πέρα από αυτά που έχω γράψει ως τώρα. Δηλαδή υπάρχει διευρυμένη πλειοψηφία που υποστηρίζει πια την ένταξη και ζητά δημοψήφισμα. Ακόμα και μέσα στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού, με στενές σχέσεις με την αλιευτική βιομηχανία, κερδίζει έδαφος η ιδέα. Εξάλλου το Κόμμα Ανεξαρτησίας κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις.

Δεν έχει ανοίξει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, κάποια αίτηση στην ΕΕ κλπ Νομίζω το κλειδί των εξελίξεων είναι αν θα πέσει τώρα η κυβέρνηση, αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές κλπ Με βάση αυτό θα διαμορφωθεί και το κλίμα για το τι τελικά θα γίνει με ΕΕ

Μαύρο πρόβατο είπε...

Άρχισαν και τα όργανα...

Michalis είπε...

Ευχαριστώ, έβαλα το λινκ στο ποστ για τη διαδήλωση της 22.11