Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Άρθρο της Bjork για την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ισλναδίας


Σε συνέχεια του καινούργιου της single Náttúra , η Bjork έγραψε τη Τρίτη ένα άρθρο στους Times του Λονδίνου: After financial meltdown, now it's smeltdown. Η Bjork επισημαίνει τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ενεργοβόρα χυτήρια αλουμινίου στην Ισλανδία από 3, τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, σε 5 μέσα σε στα τρία επόμενα χρόνια με τη μη-βιώσιμη εντατική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας και την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων. Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισλανδίας τα προωθούσε εδώ και καιρό, αλλά με αφορμή την κρίση τα παρουσιάζει τώρα ως λύση στα οικονομικά προβλήματα και προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις στην Ισλανδία. Η Bjork πιστεύει ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στην πράσινη τεχνολογία και στις ισλανδικές επιχειρήσεις που θα βασιστούν σε αυτή, αλλά και στη χρήση των γεωθερμικών λουτρών της χώρας από τουρίστες για λόγους υγείας (από λουτρά Αιδηψού στα λουτρά Ρέικιαβικ), ενώ είναι αντίθετη στην εξάρτηση της οικονομίας από ένα μόνο τομέα, όπως παλιότερα από το ψάρεμα ή τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Για την οικονομική κρίση και τις ευθύνες για αυτήν, φαίνεται να απηχεί τη θέση των διαδηλωτών στο Ρέικιαβικ τις προηγούμενες βδομάδες:
Αυτό που εξοργίζει τους ανθρώπους είναι ότι οι υπεύθυνοι που βρέθηκαν οι Ισλανδοί σε αυτήν την κατάσταση είναι αυτοί που προσπαθούν τώρα από αυτήν. Πολλοί εδώ θέλουν οι επικεφαλής να παραιτηθούν και να αφήσουν άλλους να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Η κριτική κατευθύνεται κυρίως στον Ντέιβιντ Όντσον, που έκανε τον εαυτό του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μετά από 19 χρόνια που ήταν δήμαρχος του Ρέικιαβικ και μετά από 13 χρόνια που ήταν πρωθυπουργός. Κάθε βδομάδα γίνονται συγκεντρώσεις στο κέντρο του Ρέικιαβικ και ζητούν την παραίτησή του.

Πρόκειται από τις λίγες φορές που η Bjork παίρνει θέση για τα πολιτικά ζητήματα, πέρα μάλιστα από τα οικολογικά, και με αυτό το άρθρο αλλά και με συνέντευξή της στο κεντρικό πολιτικό μαγκαζίνο της κρατικής τηλεόρασης Kastljós παρεμβαίνει άμεσα στο τι πρέπει να κάνει η χώρα για να βγει από την οικονομική κρίση.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομιζω οτι η Μπγιορκ αλλα και καθε Ισλανδος του οποιου η φωνη ακουγεται θα φωναξει αυτη τη στιγμη για το καλο της χωρας του, αν και πολυ φοβαμαι για το μελλον της Ισλανδιας.
Μια χωρα πολυ διαφορετικη απο τη δικη μας πραγματικοτητα οπου η φυση ειναι απολυτως Παντου και απολυτως Ισχυρή. Ενα ζωντανο απεραντο εργαστηριο φυσικης , γεωλογιας , χημειας ή τι αλλο και αναμεσα ελαχιστος τεχνικος πολιτισμος (για τα δικα μας δεδομενα και προς στιγμην), 330 000 ισλανδοι και μεταναστες και 5000?10000? τουριστες. Η θεα της γης που βραζει και αχνιζει και των καταρρακτων συγκινησε εμενα εναν απλο τουριστα , δε θελω να φανταστω τι συγκινηση προκαλλει σε εναν απλο(?) επιχειρηματια που θα κλιθει να σωσει τη χωρα απο το χρεος (ιδιως οταν δεν ειναι ισλανδος)EINAI ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΑΡΗ!
Για παραδειγμα οι κινησεις-εκλισεις του κρατικου οργανισμου τουρισμου που αναδημοσιευσες νομιζω οτι θα δημιουργησουν μια λογική ξεπουληματος . Οσο και εαν καταννοω οτι και αυτες εχουν στοχο την ανακαμψη της οικονομιας της χωρας ,φοβαμαι οτι τελικα θα επιφερουν μια ποιοτικη αλλαγη στη ζωη των πολιτων (ξερουμε για ποια αλλαγη μιλαμε οταν σκεφτουμε την τουριστικη εκμεταλλευση ορισμενων νησιων μας) .
Θα αναφερω το αυτονοητο (?) τις ανεκμεταλλυτες φυσικες πηγες που βρισκονται διασπαρτες στην εξοχή και απολαμβανει κανεις χαλαρα με την παρεα του και την ακρως τουριστικη blue lagoon που απευθυνεται σε τουριστες . Μακαρι ψυχραιμα να αποφασισουν για το μελλον του τοπου τους, νομιζω εξαλλου οτι σε μια χωρα μικρου μεγεθους οι αποφασεις λαμβανονται με αμεσες δημοκρατικες διαδικασιες. Καλημερα και καλο μηνα.!

fpboy είπε...

Απίστευτο post , απίστευτη και η Μπγιόργκ.
Πολύ λογικές και οι θέσεις της.

brexians είπε...

δεν μπορω να φανταστω, την πρωτη χρονολογικα Ευρωπαικη Δημοκρατια να περναει τετοια κριση...
μου ειναι αδιανοητο...
καλα κανει η Bjiork, ετσι πρεπει να κανει καθε ενεργος πολιτης μιας χωρας..

Michalis είπε...

Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δεν είναι κάποια λύση μονόδρομος. Δεν είναι αναγκαίο να το ρίξουν στην κερδοσκοπία και στο ξεπούλημα. Και φαίνεται ότι υπάρχουν και φωνές σαν της Μπιορκ που προειδοποιούν και προτρέπουν σε μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη.

Το καλό με την Μπιορκ, πέρα από το ότι βγαίνει και μιλάει και υπερασπίζεται μερικά πράγματα, είναι ότι το κάνει με πολύ αξιοπρεπή τρόπο και προετοιμασμένη για αυτά που γράφει. Δεν έχει το στιλ ότι επειδή είναι γνωστή θα πρέπει σώνει και καλά να την ακούσουμε ό,τι και αν λέει. Προσπαθεί και λεει και κάτι συγκεκριμένο στα πολιτικά ζητήματα, αν και δεν πρέπει να είναι από τους πιο πολιτικοποιημένους καλλιτχνες.