Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Η εκπομπή των "Νέων Φακέλων" για την οικονομική κρίση στην Ισλανδία


Το βίντεο, διάρκειας 22 λεπτών, είναι το τμήμα της εκπομπής των "Νέων Φακέλων" της τηλεόρασης του Σκάι για την οικονομική κρίση που προβλήθηκε στις 17 Νοεμβρίου (και απομαγνητοφωνημένο). Το ρεπορτάζ-αποστολή στην Ισλανδία με τίτλο "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν..." είναι της Σοφίας Παπαϊωάννου και του Γιάννη Νάτση. Το υλικό είναι από τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Το περιεχόμενο της εκπομπής δημοσιεύτηκε και ως άρθρο (1, 2, 3) στην Καθημερινή της 15 Νοεμβρίου.

Είναι, νομίζω, μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη επισκόπηση για το τι συνέβη στη χώρα, σίγουρα ό,τι καλύτερο έχει γίνει στα ελληνικά ΜΜΕ για το θέμα. Δε νομίζω ότι έχει νόημα να σταθώ σε μερικά επιμέρους συζητήσιμα σημεία. Πάντως, το ρεπορτάζ γενικά δεν εμβαθύνει στα αίτια, που ξεπερνούν, πιστεύω, το επίπεδο των χειρισμών και αποφεύγει τα πιο πολιτικά ζητήματα, όπως την "απελευθέρωση" των αγορών και πώς "εθελούσια" η κυβέρνηση κατάργησε τις εξουσίες της πάνω στις χρηματαγορές, καθώς και τη σχετικά πρόσφατη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και πού οδήγησε αυτή. Πρέπει, από την άλλη, να δώσω ένα σημαντικό πόντο για την αναφορά στην οικονομική βάση της συζήτησης στην Ισλανδία για την ένταξη ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή για τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλιευτική βιομηχανία που ενδιαφέρεται κυρίως για την αποκλειστικότητα της αλιείας στα 200 μίλια του θαλάσσιου ισλανδικού οικονομικού χώρου και του πιο διεθνοποιημένου τομέα της οικονομίας με αιχμή τις τράπεζες που ενδιαφέρεται για μια ευρωπαϊκή ομπρέλα για τις διεθνείς δραστηριότητές του. Ο Άρνι Μάτιεσεν, ο υπουργός Οικονομίας, που μιλάει στο ρεπορτάζ, εκπροσωπεί ακριβώς, όπως και γενικά το Κόμμα Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε, την αλιευτική βιομηχανία, παρά τάσσεται "με αυτούς που θα φέρουν λεφτά" και όχι "με αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα", σύμφωνα με το σχόλιο της Σοφίας Παπαϊωάννου.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.iht.com/articles/2008/11/09/business/iceland.php

μερα με τη μερα με την ανεργια !

το θυμασαι το αρθρο που ειχες αναδημοσιευσει? ο δημοσιογραφος επεστρεψε στον τοπο του εγκληματος..
http://www.guardian.co.uk/world/2008/nov/02/iceland-recession

χαιρετώ Ισλανδέ

brexians είπε...

το ειδα και λυπαμαι..

Michalis είπε...

Ευχαριστώ για τα λινκ, αγαπητή mondouble. Δεν τα είχα δει. Takk!

Panos είπε...

Οι ψαράδες έχουν δίκιο. Αν τα δώσουν τα ψάρια στις Βρυξέλλες, σε λίγο χρόνο θα τους αναγκάζουν να επιδοτούνται και να κόβουν τα καΐκια στη μέση για να μην ξαναχρησιμοποιηθούν.
Σε αυτό που λέει η δημοσιογράφος έχει δίκιο. Όπως και οι Έλληνες πολιτικοί, έτσι και εκεί, οι ιθύνοντες παραμένουν πεισματικά στις καρέκλες τους γιατί θεωρούν πως πάντα κάποιος άλλος φταίει για αυτά τα χάλια.
Φταίει και ο κόσμος. Το 2004, δεν έβλεπα κανένα που να μη σκορπάει χρήμα. Όλα τα μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα ήταν τίγκα στον κόσμο. Ένα ζευγάρι γνωστών που δεν ήταν ούτε καν 30, αυτός ξυλουργός και αυτή νοσοκόμα σε ψυχιατρείο, είχαν μεζονέτα στα περίχωρα. Το πως έπαιρναν αυτά τα δάνεια, δε μπορώ να το καταλάβω.
Γυρνάνε σε εποχές του "καφέ κωλόχαρτου στη λαδόκολλα", τον καιρό δηλ. που το χαρτί υγείας ήταν είδος εισαγωγής και θεωρείτο είδος πολυτελείας. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν, έπαιρναν κάτι άλλο που έδειχνε σαν τετοιο, αλλά ήταν καφέ και γυαλιστερό).