Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

8η εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ισλανδία. Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.


Δύο μήνες κρίσης, αλλά και δύο μήνες συνεχούς κινητοποίησης συμπληρώθηκαν στις 29 Νοεμβρίου, με την 8η συνεχόμενη σαββατιάτικη κινητοποίηση για την παραίτηση της κυβέρνησης και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. 5.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες πήραν μέρος, μαζική αλλά μικρότερη από τα δύο προηγούμενα Σάββατα συμμετοχή κυρίως λόγω ψύχους ακόμα και για τα δεδομένα του Ρέικιαβικ. Πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών χωρίς να συμβεί κάτι το πιο δυναμικό.


Κινητοποίηση όμως έγινε και τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου, 90κοστή επέτειο από το 1918 όταν η Ισλανδία έγινε ξεχωριστό βασίλειο υπό το Δανό βασιλιά και απέκτησε διευρυμένη αυτονομία. Με αφορμή την ημέρα έγινε συγκέντρωση στο Arnarhóll, δίπλα στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας. Συμμετείχαν 2.000 άτομα παρά το ότι γινόταν στις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, που πολλοί ήταν στη δουλειά τους ακόμα.


Βίντεο από τον Ισλανδό μπλόγκερ Dori Sig

Τα πράγματα όμως πήραν πιο δυναμική τροπή, όταν μετά την αρχική συγκέντρωση ακολούθησε στην Κεντρική Τράπεζα ακτιβισμός με 100-200 άτομα που ζητούσα την άμεση παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη Ντέιβιν Όντσον. Πέταξαν αυγά και μπογιές στην είσοδο και στους αστυνομικούς μπροστά της και μπήκαν στο χώρο υποδοχής του κτιρίου. Εκεί εμφανίστηκαν από μέσα τα ισλανδικά ΜΑΤ. Η διαμαρτυρία κράτησε σχεδόν 2 ώρες. Η αστυνομία, αφού υποστήριξε ότι ο Όντσον δεν είναι στο κτίριο για να τους συναντήσει κλπ, απείλησε με χρήση δακρυγόνων, αλλά τελικά υπήρξε συμφωνία για αποκλιμάκωση με την αποχώρηση πρώτα της αστυνομίας και μετά των διαδηλωτών, όπως και έγινε.

Παρά τις κινητοποιήσεις και τη γενικότερη αποδοκιμασία της πάντως, η συμμαχική κυβέρνηση δεν παραιτείται, στάση στην οποία επιμένει τόσο το (δεξιό) Κόμμα Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε που βρίσκεται από το 1990 στην εξουσία όσο και η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία της Υπουργού Εξωτερικών Ίνγκιμπγιεργκ Σόουρουν Γκίσλαντοτιρ. Απόφαση όμως που πληρώνουν, κυρίως το Κόμμα Ανεξαρτησίας, όχι μόνο με την οργή των Ισλανδών και τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις, αλλά και με ανατροπές στην πρόθεση ψήφου, όπως έδειξε γκάλοπ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Το Αριστερό-Πράσινο Κόμμα εμφανίζεται, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πρώτο με ποσοστό 32% από 27.8% σε δημοσκόπηση πριν από δύο βδομάδες και από 14.7% που είχε πάρει στις εκλογές του Μάη του 2007. Δεύτερο κόμμα είναι η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία με 31%, όσο και δεκαπέντε μέρες πριν, από 26.8% στις εκλογές του 2007. Ακολουθεί το Κόμμα Ανεξαρτησίας, το ως πρόσφατα κυρίαρχο κόμμα, πρώτο στις εκλογές του 2007 με 36.6%, που στη χτεσινή δημοσκόπηση παίρνει 21%, κάτω και από το 24.8% δύο βδομάδες πριν. Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, τηρουμένων των αναλογιών συγγενές πολιτικά με το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., φαίνεται λοιπόν να ενισχύεται κι άλλο, αφού οι Ισλανδοί στρέφονται προς τα αριστερά ως απάντηση στην κρίση, αλλά και επειδή είναι αυτό που ζητάει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών, στάση που φάνηκε και από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στην πρόταση μομφής κατά την κυβέρνηση, αν και βέβαια αυτή καταψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (Άλθινγκ). Φαίνεται επίσης να αποτυγχάνει και η αντεπίθεση της κυβέρνησης την προηγούμενη βδομάδα, που από τη μια απάντησε με κινδυνολογία για την οικονομία στο αίτημα των εκλογών και από την άλλη όλοι σχεδόν οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός συμμετείχαν σε δημόσια συζήτηση 2,000 ατόμων που διοργάνωσαν οι επικριτές τους στην κινηματογραφική αίθουσα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. Η κίνηση αυτή, δείγμα ανοιχτότητας και δημοκρατίας, δεν έπεισε, αφού ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με γιουχαϊσματα και υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει στην εξουσία.

Την Παρασκευή, παράλληλα, άρχισε η επαναδιαπραγμάτευση της ισλανδικής κορόνας μετά από περίπου δύο μήνες. Για την τιμή μέσα στη χώρα το αποτέλεσμα ήταν περαιτέρω υποτίμηση με αποτέλεσμα να απαιτούνται 187 κορόνες για την αγορά 1 ευρώ. Στις διεθνείς συναλλαγές, παρότι περιορισμένες σε όγκο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την κορόνα, αφού απαιτούνται 290 κορόνες για 1 ευρώ!

Όλες τις σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να τις δείτε στην κατηγορία "πορείες του Σαββάτου".

2 σχόλια:

brexians είπε...

ευχομαι να γινει η ουτοπια των ευχων πραγματικοτητα

ειρηνη
αγαπη
ερωτας
χρημα
υγεια
κατανοηση
ελευθερια
καταξιωση
παιδεια

για το 2009 που ειναι ante portas

Robopsychologist είπε...

Η Ισλανδία είναι ένα μέρος που ήθελα πάντα να επισκεφθώ.. Από όταν διάβαζα το βιβλίο του Βέρν "Ταξίδι στο κέντρο της γης", μέχρι που ανακάλυπτα την Bjork και τους Sigur ros. Τώρα μετά από τις αξιοθαύμαστες αντιδράσεις του κόσμου εκεί μου εξάπτεται ακόμη περισσότερο η περιέργεια..

Γιατί στην Ελλάδα ακούω να κοκορεύονται συνέχεια για τα "φώτα του πολιτισμού" και το "αρχαίο μεγαλείο", να μεταθέτουν όλες τις ευθύνες στους στους "ανθελληνικούς κύκλους" στους "κουτόφραγκους"...Έλεος πια...

Πάω να εξερευνήσω το blog :P