Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, ραγδαία στροφή προς τα αριστερά στην Ισλανδία


Φωτογραφίες από τους Ισλανδούς μπλόγκερ Dori Sig και Lára Hanna Einarsdóttir

Συνεχίστηκαν και αυτό το Σάββατο οι διαδηλώσεις στην Ισλανδία με αίτημα την παραίτηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών. Αυτή τη φορά η συμμετοχή ξεπέρασε τα 1.000 άτομα, ενώ συμμετείχαν και Ισλανδοί φορτηγατζήδες που είχαν συγκρουστεί με τα ισλανδικά ΜΑΤ τον Απρίλιο για τις τιμές των καυσίμων (ναι, υπάρχουν και στην Ισλανδία ΜΑΤ!). Αν και η συμμετοχή είναι μικρότερη από την προηγούμενη φορά, πρόκειται για την τέταρτη συνεχή βδομάδα που γίνεται αυτή η σαββατιάτικη διαδήλωση, που έχει πάρει ανοιχτά αντικυβερνητικό χαρακτήρα. Διαδηλωτές μάλιστα κρατούσαν πανό όπου είχαν αντικαταστήσει τη μύτη του πρωθυπουργού με μύτη γουρουνιού.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στη μεγάλη ισλανδική εφημερίδα Morgunblaðið (Μόργκουμπλαδιδ) εμφανίζεται μια ραγδαία στροφή της πρόθεσης ψήφου προς τα αριστερά. Συγκεκριμένα, πρώτο κόμμα έρχεται η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία με 36,9%, δεύτερο το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα (αντίστοιχο τηρουμένων των αναλογιών με το Συνασπισμό στην Ελλάδα) με 26,9% και τρίτο το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Γκέιρ Χάαρντε και του κεντρικού τραπεζίτη Ντέιβιντ Όντσον με 22,3%. Στις μόλις περσινές εκλογές, το Μάιο του 2007, πρώτο κόμμα ήταν το Κόμμα Ανεξαρτησίας με 36,6%, δεύτερο η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία με 26,8% και τρίτο το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα με 14,3%. (reuters) Οι σοσιαλδημοκράτες, παρόλο που είναι στη συμμαχική κυβέρνηση, έχουν συγκυβερνήσει μόνο τον τελευταίο χρόνο από τα 17 χρόνια το Κόμμα Ανεξαρτησίας βρίσκεται στην εξουσία και έτσι δεν έχουν ταυτιστεί μαζί του.


Η ισλανδική σημαία παραλλαγμένη για τις διαδηλώσεις με το σύμβολο της αλληλεγγύης
αντί για σταυρό από την πλατφόρμα Nýir tímar - "Νέοι Καιροί"

Στο επίπεδο της οικονομίας τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δυσάρεστα, καθώς η αναζήτηση δανείων της τάξης των 4 δισ δολαρίων παραμένει στο επίπεδο της συζήτησης, με εξαίρεση τα 40 εκατομμύρια ευρώ που έδωσαν τα Νησιά Φερόες, αυτόνομη περιοχή της Δανίας με στενές σχέσεις με την Ισλανδία, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό για τους μόλις 45.000 κατοίκους τους. Την ίδια στιγμή, γίνονται και προγραμματίζονται απολύσεις στους τομείς των κατασκευών, των ΜΜΕ, των εκδόσεων, των λιανικών πωλήσεων, ακόμα και των τουριστικών γραφείων, παρόλο που υπάρχει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα με την υποτίμηση του νομίσματος. Οι απολύσεις και οι μη ανανεώσεις συμβάσεων εκτιμάται ότι θα διπλασιάσουν τον αριθμό των ανέργων στη χώρα, ενώ και για όσους παραμένουν στη δουλειά τους περιορίζονται ώρες εργασίας και μειώνονται μισθοί. Η ισλανδική κορόνα άρχισε να διαπραγματεύεται στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος μετά την εντυπωσιακή άνοδο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Ισλανδίας στο 18%. Εξακολούθησε όμως να έχει δύο διαφορετικές τιμές, 152 κορόνες για κάθε ευρώ στο εσωτερικό και 240 κορόνες στο ευρώ στο εξωτερικό. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, πάντως, πουλάει 298 κορόνες για 1 ευρώ.

Ανταπόκριση από το Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: